تولید علم و اقتصاد مقاومتی دستور کار دانشگاه پیام نور فریدونشهر
کدخبر: 26812
۱۳۹۴/۰۲/۱۵ در ساعت ۰۷:۳۰
به گزارش سایت تحلیلی خبری پونه زار، به مناسبت هفته استاد بر آن شدیم تا طی مصاحبهای با ظهراب اداوی، رئیس دانشگاه پیام نور مرکز فریدونشهر، نقش دانشگاه در توسعه شهرستان فریدونشهر را بررسی کنیم.
اداوی از 25 بهمن 1390 به عنوان سرپرست دانشگاه پیام نور فریدونشهر انتخاب شده است. رشتهاش کشاورزی است و فریدونشهر را به خاطر گستره کشاورزی در آن که متناسب با رشته دانشگاهیاش بوده انتخاب کرده است.
– پونه زار: در مدتی که مسئولیت دانشگاه را بر عهده داشتید چه تحولاتی در دانشگاه به وجود آمده است؟
– اولین جلسهی هماندیشی اساتید در دانشگاه پیام نور ترتیب داده شد که برای مشاوره و کمک به دانشجو در زمینه علمی و فرهنگی انجام میشد. هدف ما از برگزاری این جلسه افزایش اعتماد به نفس دانشجویان و انگیزه سازی در دانشجو بود که موفق هم بود و بازخورد مثبت آن را مشاهده کردیم. در نتیجه این مشاورهها بسیاری از دانشجویان ما به عنوان شخصیتهای کلیدی در اجتماع خودشان، چه شهر و چه روستا، ظاهر شدند.
یکی از کارهایی که انجام شد استفاده از اساتید مهمانی بود که با نامهای متفرقه مبادرت به تولید مقالات ISI میکردند. با هماهنگسازی ایشان و تولید مقالاتشان با نام دانشگاه پیام نور و تعمیم این فکر به تمام مراکز پیام نور کشور، رتبه علمی دانشگاه پیام نور بالا رفت و موفق به قرار گرفتن در بین ده دانشگاه برتر کشور شد.
برگزاری جشن بیست سالگی دانشگاه با هدف قدردانی از هیأت مؤسس و کشاورزان هم جزء اقدامات ما در این مدت بود.
یکی دیگر از مهمترین فعالیتهای دانشگاه برگزاری اولین همایش توسعه پایدار بود که با حضور رایزن فرهنگی گرجستان در ایران و نماینده مردم فریدونشهر در مجلس برگزار شد.
اختصاص فضاهای فرهنگی، تشکیل بسیج اساتید و بازدیدهای علمی از دیگر فعالیتهای فرهنگی-علمی و افتتاح فاز دوم دانشگاه که زیربنای دانشگاه را 2.5 برابر کرد، افتتاح نمازخانه، افتتاح ژنراتور برق اضطراری، افتتاح اتاق کنفرانس، زیباسازی دانشگاه و کوی دانشگاه از جمله اقدامات عمرانی انجام شده در این مدت است.
– پونه زار: به عنوان تنها مرکز پژوهشی شهرستان در رابطه با توسعه کشاورزی در منطقه چه فعالیتی داشتهاید.
– رساله دکترای بنده با توجه به قطب تولید سیب زمینی بودن منطقه تنظیم شد. در این رساله روی علت آلوده شدن آبهای شهر برف انبار به نیترات، تأثیر کودهای بیولوژیکی و قارچهای مختلف روی کیفیت سیب زمینی و محیط رشد آن، تغییرات در اقلیم شهرستان و نحوه سازگاری با این تغییر اقلیم کار شد.
متوجه شدیم که حدسمان در مورد آلوده شدن آبهای برف انبار به نیترات درست بوده و علت این آلودگی استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی و تجمع کود نیترات بوده است.
ما فهمیدیم استفاده از یک قارچ خاص میتواند باعث زیاد شدن حجم ریشه سیب زمینی شود و در نتیجه سیب زمینی مواد بیشتری از خاک جذب کند.
ومهمتر از همه تغییرات در اقلیم این منطقه را تا سال 2100 پیش بینی کردیم و اقدامات لازم برای رشد بهتر گیاه سیب زمینی در این تغییر اقلیم را مورد بررسی قرار دادیم که منجر به ارائه دو راهکار اصلی برای این موضوع شد.
اولا تخفیف گازهای گلخانهای تا حدودی جلو این تغییر اقلیم را خواهد گرفت که از جمله اقداماتی که میتوان در این راستا انجام داد عدم استفاده از کودهای شیمیایی و استفاده از کودهای بیولوژیکی به جای آن است.
ثانیا کشاورزان باید کاشت سیب زمینی خود را از اواخر اردیبهشت به دو هفته زودتر یا دو هفته دیرتر تغییر دهند تا پیک کاهش دما نتواند روی کشتشان اثر منفی بگذارد.
کشاورزان میبایست متناسب با تغییر اقلیم پیش آمده با انتخاب محصولات دیر رس، میان رس و یا زود رس جلو از بین رفتن و یا کاهش کیفیت محصول خود را بگیرند.
با توجه به اهمیت کشاورزی در منطقه، در حال پیگیری راه اندازی رشته مهندسی کشاوری در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه پیام نور فریدونشهر هستیم که امیدواریم با پیگیری نماینده مجلس این مسأله به سرانجام یرسد.
– پونه زار: چه کارهای پژوهشی هم اکنون در دست اجرا دارید؟
-در حال حاضر دو فعالیت مهم پژوهشی در دستور کار دانشگاه است.
ابتدا همایشی است با عنوان «نقش گیاهان دارویی در اقتصاد مقاومتی» که در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی در کشاورزی انجام میشود. پشتوانه علمی این همایش 11 استادیار هستند و در حالی که دبیرخانه همایش برای سهولت ارتباطات در اصفهان برقرار شده است، مرکزیت و محل برگزاری همایش در دانشگاه پیام نور فریدونشهر خواهد بود. این همایش مهرماه سال جاری برگزار میگردد.
کار پژوهشی دیگر ما در دانشگاه، اهلی سازی گیاهان دارویی با هدف استفاده از پتانسیل گیاهان دارویی در فریدونشهر است. ما به دنبال این هستیم که بذر گیاهان دارویی را به بذرهای زراعی تبدیل کنیم. در این کار بزرگ پژوهشی که بنا بر فرمایش مقام معظم رهبری در حال «تولید علم» هستیم، اساتید مختلفی در زمینههای فیزیولوژیکی و ژنتیک گیاهی در حال پژوهش روی گیاهان دارویی هستند.
– پونه زار: اخیراً تعدادی از مسئولین به کشاورزان منطقه توصیه کردهاند به جای کاشت محصول سیب زمینی، مبادرت به کشت محصولات دیگر مثل زعفران کنند، آیا این نظر را تأیید میکنید؟
– متأسفانه این نگاه، علمی نیست. توسعه پایدار وقتی حاصل میشود که کشاورزی پایدار باشد. دانش سیب زمینی با تمام ظرافتهایش در این منطقه بومی شده است. خود محصول سیب زمینی دارای تمام مواد غذایی مورد نیاز بدن انسان است و نشاسته سیب زمینی نسبت به نشاسته نان خاصیت چاق کنندگی بسیار ناچیزی دارد.
به مسئولان توصیه میکنم قبل از اعلام چنین مواردی تحقیقات علمی کرده و شرایط منطقه را بسنجند و لازم است مسئولان عنایت داشته باشند که علت کاهش سود سیب زمینی طی سالهای اخیر عدم وجود صنایع جانبی مثل کارخانه سیب زمینی و یا انبار است.
[1] تصویر: http://pounezar.ir/uploads/2015/05/IMG_00071.jpg
حق چاپ © 2013 سایت پونه زار. محفوط است.