چاپ خبــر

راهنمای تفسیر آزمایش خون در خانه/«چربی TG»

در این مقاله به بررسی یکی از اصطلاحات پزشکی و تخصصی موجود در آزمایش خون به نام «چربی TG» می‌پردازیم.

به گزارش پایگاه تحلیلی خبری پونه زار به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، TG نوعی چربی موجود در خون است که بر اثر افزایش انرژی و کالری مورد نیاز بدن به وجود می‌آید.

در علم پزشکی، TG کوتاه‌شده عبارت «تری گلیسرید» است. بر اثر مصرف مواد غذایی چرب و وارد شدن مقدار زیادی کالری به بدن TGG در سلول‌های چربی بدن ذخیره می‌شود.

TG نوعی ترکیب شیمیایی است که در پلاسمای خون موجود است و وظیفه اصلی آن ذخیره انرژی مورد نیاز بدن است. در صورتی که بدن به انرژی نیاز داشته باشد، از طریق تجزیه تری‌گلیسرید به سلول‌های بدن انرژی‌رسانی می‌شود. تری‌گلیسرید به همراه کلسترول چربی مورد نیاز بدن را تشکیل می‌دهند.

کالری و انرژی که از طریق مصرف مواد غذایی به بدن وارد می‌شود، به صورت تری‌گلیسرید ذخیره می‌شود و به سلول‌های چربی انتقال می‌یابد، سپس برای تامین انرژی بدن تری‌گلیسرید با اتصال به پروتئین‌ها، لیپوپروتئین‌ها را می‌سازد. اگر در بدن بیشتر از مقدار لازم تری‌گلیسرید به وجود آید، ممکن است در عروق کرونر رسوب کند و بسیار خطرناک باشد.

به طور معمول سطح تری‌گلیسرید خون به همراه سایر چربی‌های موجود در بدن همچون LDL و HDL اندازه‌گیری می‌شود. مقدار طبیعی TG در بدن از ۵۰ تا ۱۵۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر است. اگر مقدار آن از ۲۰۰ میلی‌گرم در دسی‌لیتر بالاتر برود، امکان بروز مشکلات قلبی افزایش می‌یابد. اگر TG خون بیشتر از ۵۰۰ گزارش شود، وضعیت بیمار قرمز و اورژانسی تلقی می‌شود و آزمایش مجدداً تکرار می‌شود.

کمبود تری‌گلیسرید در بدن سبب نابودی غشاء سلولی و آسیب به ساختار سلول‌ها می‌شود اما اگر مقدار آن بیشتر از حد طبیعی شود، خطر ابتلا به بسیاری از اختلالات همچون انسداد سرخرگ‌ها، آسیب به پانکراس، انسداد عروق کرونل، سکته قلبی، ایست قلبی، سکته مغزی، عدم خون رسانی به مغز، اختلالات کلیوی، التهاب لوزالمعده و ایسکمیک قلبی را افزایش می‌دهد.

به طور معمول اگر در آزمایش خون سطح TG بالاتر از حد طبیعی باشد به تبع سطح HDL یا همان «کلسترول مفید» کمتر از سطح طبیعی است. آزمایش خونی به طور دقیق مقدار TG را نشان می‌دهد که شخص ۱۰ تا ۱۲ ساعت قبل از انجام آن کاملاً ناشتا باشد.

افزایش سطح TG در بدن خطرناک و نگران‌کننده است و معمولا بر اثر پرخوری، چاقی، عدم پیروی از برنامه غذایی سالم، نداشتن سبک زندگی مناسب، کم‌تحرکی، مصرف بیش از حد چربی و کربوهیدرات، استعمال دخانیات، سابقه ژنتیکی، کاهش متابولیسم، بیماری دیابت، مقاومت به انسولین، فشارهای روحی شدید و تداخل‌های دارویی به وجود می‌آید.

این توضیحات فقط به عنوان یک راهنمای اولیه ارائه می‌شوند تا شما با مکانیسم عمل مواد شیمیایی حمل‌شده در خون بیشتر آشنا شوید. هر گونه تفسیر دقیق نیاز به تداخل و دقت پزشک مورد نظر دارد و برای جزئیات بیشتر حتما باید به پزشک مراجعه شود.

Go to TOP