کلانشهرهایی چون مشهد، شیراز و تبریز با اینکه مدتها پس از اصفهان به فکر راه اندازی قطار شهری افتادند اما با مساعدت های ویژه موفق شدند که مترو را در شهرهای خود به حرکت در آورند و اصفهان در این وادی هنوز اندر خم یک کوچه است.
شاید نگاههای برخوردار، شاید کم کاری نمایندگان و مدیران شهری و استانی برای پی گیری مصرانه و احقاق حق اصفهان و شاید.
خواب زمستانه مدیران کلان باعث شد تا چرخ مترو نچرخد و یا واگن هایی که قرار بود به این کلانشهر برسد ماهها در نوبت بارگیری بماند تا باز هم واگن های تبریز و شیراز به مقصد برسند و اصفهان بماند و مدیرانی بد قول و مردمی چشم انتظار که با وجود همه کمبودها مدام توصیه استفاده از حمل و نقل عمومی را می شنوند.
روزى که کلنگ متروى کلانشهر اصفهان که اکنون بهعنوان پایتخت فرهنگ و تمدن ایران زمین مـىشـناسندش به زمین خورد کسى فکرش را هم نمىکرد بیش از یک دهه تونلهاى مترو در پیچ و خمهاى زیرزمین اندر خم یک کوچه بماند اما این اتفاق با همه غیرقابل باور بودنش افتاد و۱۰ استاندارد بر روند اجراى متروى اصفهان نظارت داشتهاند اما باز هم نبود اعتبارات مورد نیاز باعث شده تا مدیران هنوز هم که هنوز است به ایده آل خود که سوار شدن شهروندان اصفهانی بر مترو است،نرسند.
مشکل عمده در راستاى راهاندازى مترو تامین اعتبار مورد نیاز است به همین خاطر و با هدف رفع این مشکل، قانونى در مجلس مصوب و بر مبناى آن مقرر شد تا دو میلیارد دلار از صندوق ذخیره ارزى به متروى تهران و سایر کلانشهرها پرداخت شود و پس از مدتى با تغییراتى که صورت گرفت و اعلام اینکه صندوق ذخیره ارزى خالى است صندوق توسعه ملى براى تامین اعتبار جایگزین شد تا شاید چرخ مترو زودتر بچرخد که باز هم با وجود لازمالاجرا بودن تمام مـصـوبـات مـجلـس شـوراى اسلامى این موضوع همچنان خاک می خورد و ۱۵۰ میلیون تومان سهم نصف جهان که شاید مىتوانست شاه کلید قفل متروى این کلانشهر باشد به مقصد نرسید.
طبق قانون ۵۰ درصد از بازپرداخت تسهیلات مترو برعهده دولت است و براساس توافق صورت گرفته در ابتدای فعالیت مترو در اصفهان، هزینههای مربوط به مترو به طور مشترک بین شهرداری و دولت در سهمهای ۵۰ به ۵۰ بوده مبلغی هم که پس از سالها هنوز از سوی دولت به صورت کامل پرداخت نشده است.
با وجود تمام بد قولى پایتختنشینان،مدیران شهری ادعا می کنند شهرداری اصفهان از ابتداى سال ۸۲ به ازاى هر کیلومتر از قطار شهرى این کلانشهر۱۰میلیارد تومان هزینه کرد و تاکنون۹۵۱میلیارد تومان از جیب شهردارى براى این پروژه هزینه شده و قرار است در صورت تخصیص اعتبار دولتى با خرید و نصب تجهیزات در آینده نزدیک مردم شاهد بهرهبردارى از مترو باشند.
فریادهاى به نتیجه نرسیده موجب شد تا این بار مدیران اصفهان آشکارا لب به گلایه گشوده و بگویند عدم وحدت و مدیریت مشکل عمده پروژه قطار شهرى در هشت کلانشهر کشور است و ساختار این پروژه در کلانشهرها از ابتدااشتباه پایهریزى شده است.
با گذشت بیش از ۶ ماه از سال ۹۲ هنوز اعتبارات دولتی سال ۹۱ برای مترو اصفهان تخصیص داده نشد اما قرار بود شهریور ماه واگنهای مترو بارگیری شوند و به محض رسیدن مترو اصفهان هم به حرکت در آید تا اصفهان بعد از مشهد و تهران صاحب مترو شود اما در حالی که واگن های شیراز و تبریز در راه رسیدن به مقصد است واگن های اصفهان باز هم در نوبت بارگیری ماند تا این آرزو باز هم محقق نشود.
بد قولی دولت مترو اصفهان را زمین گیر کرد
شهردار اصفهان با اشاره به اینکه خط یک شرقی-غربی مترو اصفهان به طول ۲۰.۲ کیلومتر در دراز مدت و طی ۱۲ سال پیش بینی شده است،اظهار داشت: سهم دولت و شهرداری در پرداخت هزینه های مترو مساوی است.
سید مرتضی سقاییان نژاد ادامه داد: در بحث منابع دولتی، شهرداری با کسی دعوایی ندارد و در انتهای کار مشخص می شود هر کس چقدر از سهم خود را پرداخت کرده و همین موضوع باعث اختلاف در گذشته بوده است.
وی از شکایت علیه شهرداری برای عدم پرداخت سهم خود در پروژه مترو گفته و تاکید کرد: این مسئله بررسی شد و با مدارک موجود رفع اتهام شده است و ای کاش شکایتی هم از دولت صورت می گرفت تا علت کم کاری دولت هم در این باره مشخص شود.
وی گفت: جمع دریافتی دولت برای پروژه مترو تاکنون ۵۸۴ میلیارد تومان از منابع دولتی استفاده شده این در حالی است که شهرداری تاکنون برای پروژه قطار شهری ۹۵۱ میلیارد تومان هزینه کرده است.
وی با بیان اینکه در سال ۹۱ ، ۶۷۴ میلیارد تومان از سوی شهرداری برای مترو پرداخت شده است،افزود: با توجه به اینکه تمامی ایستگاهها و آزادسازی های آن سند نشده بود از این رو همه اینها از سوی شهرداری انجام شد.
شهردار اصفهان با اشاره به اینکه امسال با توجه به اینکه از نظر اقتصادی دولت وضعیت مناسبی ندارد شهراری محکم برای تکمیل این طرح جلو آمده است، تصریح کرد: ۱۲۸ میلیارد تومان امسال شهرداری برای پروژه مترو اختصاص داده این در حالی است که دولت از ابتدا تا کنون تنها ۲۲ میلیارد تومان برای قطار شهری اصفهان پرداخت کرده است.
مترو شاید ۱۰۰سال دیگر
اما ارشد ترین مقام دولتی دراستان که۱۷سال گذشته خود به عنوان معاون عمرانی وزیر کشور مجوز احداث مترو را امضا کرده است درجا زدن این پروژه را سوال بر انگیز دانست و معتقد است بایستی آسیب شناسی شود که چرا پروژه های قطار شهری در اصفهان طولانی شده است و باعث شده تا صبر شهروندان لبریز شود.
رسول زرگرپور تکمیل و راه اندازی مترو را یکی از اصلی ترین برنامه های مطرح شده در وزارت کشور بیان کرد و ادامه داد:
سه محور از پنج محور مطرح شده در جلسه ای که به منظور بررسی مشکلات اصفهان برگزار شد به طور مستقیم به پروژه قطار شهری گره خورده است و کاهش ترافیک که نه تنها موجب کاهش آلودگی هوای اصفهان که از چالش های عمده امروز اصفهان محسوب از جمله آنها به شمار می رود.
وی که اعتبارات قطره چکانی را برای پروژه ای قطار شهری اصفهان ناکافی نمی داند وی ادامه داد: آستانه صبر و تحمل مردم برای راه اندازی مترو لبریز شده است و اکنون بهره برداری هرچه زودتر از قطار شهری اصفهان انتظار به حق مردم اصفهان است.
زرگر پور کمبود منابع مالی را مهمترین عوامل تاخیر در راه اندازی قطار شهری اعلام کرد اما از دیگر سو به این مسئله هم اشاره کرد که با سالی ۱۰ تا ۵۰ میلیارد تومان نمی توان انتظار داشت که مترو کاری از پیش ببرد.
راه اندازی خط یک مترو اصفهان ۲هزار و۲۰۰ میلیارد تومان هزینه در بردارد که برای راه اندازی خط یک قطار شهری ۷۰۰ میلیارد تومان دیگر اعتبار نیاز است.
وی با بیان اینکه ۱۵۰۰ میلیارد تومان تاکنون به صورت نقدی برای مترو اصفهان هزینه شده است افزود: ۷۰۰ میلیارد تومان دیگر برای راه اندازی خط یک مترو جهت تامین تجهیزات اعتبار نیاز است و باید مدنظر قرار دهیم که مترو اصفهان با سیستم قطره چکانی راه اندازی نمیشود و با این روند کنونی تا ۱۰۰ سال دیگر نیز تمام نمیشود.
واگن های قطار شهری بعد از ۵ ماه هنوزدر نوبت بارگیری
از ۵ ماه پیش مدیران شهری اصفهان مژده ورود واگن ها به اصفهان را دادند که پس از آن مترو هم به حرکت در آید در آن زمان کلانشهرهای اصفهان ،مشهد،تبریز در نوبت بارگیری بودند تا از چین به ایران منتقل شوند اما واگن هاى کلانشهرهاى دیگر در حال رسیدن به مقصد است و هنوز سهم اصفهان درچین مانده است.
رییس کمسیون حمل و نقل شوراى اسلامى شهر اصفهان با بیان مطلب فوق اضافه کرد:واگن هاى قطار شهرى برخى دیگر از کلان شهر ها ازجمله تبریز وشیراز بارگیرى شده ودر راه رسیدن به مقصد است.
ابوالفضل قربانى در رابطه با اینکه واگن هاى قطار شهرى اصفهان چه زمانى بارگیرى مى شود افزود:در این مورد بهتر است قول خاصى را به شهروندان ندهیم چرا که تاکنون چندین زمان مختلف اعلام شده و به دلیل عدم بارگیرى در موعد مقررشهروندان چشم به راه مانده اند و بیش از این مدیریت نباید بد قول شود.
وى در پاسخ به این سوال که چرا واگن هاى قطار شهرى اصفهان نیز همزمان با شهر هاى شیراز و تبریز روانه کشور نشده است گفت:این سوال باید با دست اندر کاران وزارت کشوردرمیان گذاشته شود.
قول بارگیرى وروانه شدن واگن هابه اصفهان پیش از این نیز بارها توسط به شهروندان داده شده بود. در این زمینه عباس حاج رسولیها طى مصاحبه هایى گفته بود این واگنها آماده بارگیرى است اما باعدم اجراى این مساله وى عـدم ورود واگـنهـاى مـترو به کشوررا از دلایل عدم راهاندازى پروژه قطار شهرى اصفهان دانست وگفته است: با ورود واگنها به کشور خط نخست این پروژه به بهرهبردارى مىرسد.
عـبـاس حـاج رسـولـیها در پاسخ به این سوال که پروژه مترو اصفهان پس از ارایه وعده و وعیدهاى فراوان به مردم در چه زمانى به بهرهبردارى مىرسد، اظهار کرد: واگـنهـاى مـورد نـیـاز براى قطار شهرى اصفهان خریدارى شده و مقرر شده بود که این واگنها به کشور حمل شوداما هنوز این واگنها به کشور وارد نشده است.
منبع: صاحب نیوز