تا چه میزان از بارش برف، میتوان پشتبامها را پارو نکرد؟
به گزارش پایگاه تحلیلی خبری پونه زار، تا حدود ۲۰ سال پیش که هنوز استفاده از ایزوگام در فریدونشهر رواج پیدا نکرده بود، مردم بر اساس تجارب گذشتهای که در اثر قرنها زندگی در این منطقه کسب کرده بودند برای سبک کردن بار پشتبامها، با بارش برف آن را برفروبی و اصطلاحاً پارو میکردند.
گسترش پیدا کردن ایزوگامها که نسبت به قیروگونیهای گذشته بسیار بهتر جلو نفوذ آب حاصل از ذوب شدن برف به داخل ساختمان را میگرفت همزمان شد با آغاز دوره خشکسالی و کاهش حجم برفها، لذا مردم دیگر از آن زمان اقدام به برفروبی بامهای خود نکردند.
البته تبلیغات شهردار وقت نیز در این راستا مؤثر بود، زیرا ریختن برف روی پشتبامها در معابر، کار برفروبی کوچهها را چند برابر و سختتر میکرد به ویژه که برخی با بیتوجهی نشان دادن، بعد از برفروبی کوچهها توسط شهرداری اقدام به ریختن برف پشتبام خود به کوچه کرده و آن را مسدود میکردند.
اما اکنون که دو سالی است طلیعه ترسالی به چشم میخورد و بارشهای سنگین برف گذشته آغاز شده است، به چه میزان بارش برف بر روی بامها میتوان بیاعتنا بود و آن را برفروبی نکرد؟
هادی توازهی در گفتگو با پونهزار در این رابطه اظهار کرد: سقفهای تیرچهوبلوک با دهانههای کمتر از ۷ متر، برای بار برف حدود ۲۰۰ کیلوگرم بر مترمربع طراحی میشود که یک برف معمولی نیمه آبدار حدود ۱/۵ متر ارتفاع تا حداکثر ۲ متر ارتفاع برای برف سبک را شامل میشود.
به عبارت دیگر این رئیس سابق نظام مهندسی شهرستان فریدونشهر تصریح میکند: در صورتی که ساختمان نوساز تیرچه بلوکی با دهانه کمتر از هفت متر دارید، میتوانید تا ۱/۵ متر برف آبدار و یا ۲ متر برف خشک را پارو نکنید اما اگر میزان بار چنین سقفی از این مقدار بیشتر شد باید بدانید که خطر ریزش سقف در اثر بار سنگین وجود دارد.
این رئیس سابق اداره راه و شهرسازی فریدونشهر افزود: برای سقف طاق ضربی این مسأله بستگی به دهانه سقف دارد و مثلاً اگر طول تیرآهنها حداکثر ۵ متر و عرض آن حداکثر ۸۰ سانتیمتر باشد، ۱ متر ارتفاع را تحمل میکند و اگر طول دهانه و عرض بین تیرآهنها بیشتر از این ارقام باشد، شرایط سختتر شده و نباید گذاشت برف بالاتر از ۶۰ سانتیمتر روی پشتبام بماند.
وی گفت: در سقف طاق ضربی پارامترهای دیگری مانند عمر ساختمان، میزان قوس طاق، نوع آجر و غیره هم تأثیر زیادی دارند.
باید در نظر داشته باشیم اکنون در حالی ارتفاع برف اخیر در فریدونشهر به حدود ۶۰ سانتیمتر میرسد که هنوز روی بسیاری از پشتبامها برف ناشی از بارشهای گذشته باقیمانده است و مردم باید برای پیشگیری از هر گونه حادثهای این موارد را مدّنظر داشته باشند.
همان طور که گفته شد این امر میتواند کار شهرداری را چند برابر کند لذا تا میزانی که خطری استحکام ساختمانها را تهدید نکند باید از برفروبی بامها اجتناب کرد ولی اگر این مسأله به مرز خطر رسید، چارهای جز برفروبی پشتبامها نیست که البته در این صورت باید حتیالإمکان برف روی پشتبامها در جایی غیر از معابر شهر و روستا ریخته شود.
انتهای پیام/