چگونه به سلامت مواد غذایی پی ببریم؟
غذای خوب، غذایی است که ترکیب آن موافق با نیازهای تغذیهای بدن باشد و درعین حال سالم و بدون آلودگی به مصرف انسان رسیده باشد.
تغذیه نادرست همیشه از کمبود موادمغذی حاصل نمیشود بلکه در بسیاری از موادغذایی خوب و کافی بادست انسان به غذای آلوده یا بیارزش وبالاخره زیان بخش تیدیل میشود.
نکات اساسی در خرید، آمادهسازی، پخت و مصرف موادغذایی
شیر و فرآوردهای آن
شیر سالم طعم مطبوعی داشته کم شیرین و رنگ آن سفید مایل به زرد است، شیر یکی از غذاهای بسیار مفید است اما به سرعت آلوده میشود و محل مناسبی برای رشد میکروبها است.
اگر از شیرخام استفاده میکنید حتما آن را به مدت ۲۰ دقیقه بجوشانید و سپس مصرف کنید اگر امکان دارد از شیر پاستوریزه کم چرب استفاده کنید.
از مصرف پنیر تازه بپرهیزید مگر اینکه با شیر پاستوریزه تهیه شده باشد و یا اینکه درست کردن آن به کمک ماست، سرکه یا آبلیمو از شیر در حال جوشیدن تهیه شده باشد.
هنگام خرید کشک مایع دقت کنید، کپک زدگی و بوی نامطبوع نداشته باشد کشک مایع را قبل از مصرف به مدت ۱۵ دقیقه بجوشانید.
از بستنیهایی که با شیر جوشیده شده و یا پاستوریزه تهیه شدهاند استفاده کنید، به منظور پیشگیری از بیماریهای مزمن مانند قلب و عروق و … توصیه میشود از شیر و فرآوردههای لبنی کمچرب استفاده شود.
گوشت، غذاهای گوشتی و تخم مرغ
گوشت سالم از رنگ سالم برخوردار بوده و از مهر گشتارگاه برخوردار است بنابراین از مصرف گوشت یخزده خودداری کنید و برای خارج کردن گوشت از حالت یخ زده آن را شب قبل در داخل یخچال نگهداری کنید.
در زمان خرید گوشت به صورت چرخ کرده بهتر است از فروشنده بخواهید عمل چرخ کردن را در حضور شما انجام دهد.
مرغ سالم دارای پوستی شفاف و مرطوب بوده و بوی بد نمی دهد، گوشت مرغ نگهداری شد ه در شرایط نامناسب خاکستری و گاهی سبز رنگ است و مصرف آن مناسب نیست.
از مصرف مرغهایی که دچار لاغری شدید هستند خودداری کنید. اندازه متوسط مرغ بهترین است زیرا چربی آن کم است.
تخممرغ سالم دارای خصوصیات زیر است:
وقتی در ظرف اب قرار داده میشود در ته ظرف قرار گیرد در موقع تکان دادن لق نزند و بعد از شکستن زرده آن با سفیده مخلوط نباشد در مقابل نور زرد و شفاف باشد.
از خرید فیله ماهی بدون مشخصات بسته بندی خودداری کنید
ماهیهایی که چشم برجسته و شفاف، فلس درخشنده، آبشش های قرمز و بوی مطبوع دارند استفاده کرده و برای پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی دو بار در هفته ماهی مصرف کنید.
غلات و حبوبات
موادغذایی خشک مانند گندم، برنج، حبوبات را میتوان در هوای معمول نگهداری کرد اما قبل از انبار کردن باید دقت کرد حشره یا کپک نداشته باشند به علاوه موادغذایی که در منزل نگهداری میشوند باید هر چندوقت یکبار جابهجا کرد و آنان را از نظر آلودگی و فساد مورد بررسی قرار داد.
محل نگهداری نان باید خشک باشد، نان را میتوانید به صورت روزانه خریداری کرده و از مصرف نان کپک زده خودداری کنید به علاوه اینکه سعی شود نانها به صورت کم نمک تهیه شوند.
تقلب در موادغذایی
تقلب در امور مربوط به تولید و توزیع موادغذایی معمولا از راههای زیر است:
عرضه یا فروش ماده غذایی به جای ماده دیگر مانند فروش محلول جوهر سرکه به جای سرکه، مخلوط کردن مواد خارجی به یک ماده غذایی به منظور سوء استفاده مانند اضافه کردن زاج به آرد برای سفید کردن نان و یا اضافه کردن کدوی پخته شده به رب گوجه و یا مخلوط کردن روغن نباتی با کره و یا افزودن جوش شیرین به شیر فاسد شده برای اینکه شیر در برابر حرارت لخته نشود.
منبع: ایمنا