چاپ خبــر
به دنیای قلب‌های مهربان وارد شویم؛

«شمیم باران»، شمیم مهربانی برای کودکان معلول ذهنی

داشتن کودک معلول در خانواده سخت است ولی هستند خیّرانی که برای کمک به این خانواده‌ها آستین بالا زده‌اند. خیریه شمیم باران فریدونشهر به صورت کاملاً رایگان از کودکان معلول ذهنی و جسمی حرکتی نگهداری می‌کند. تنها در سال گذشته سه کودک معلول با آموزش و توانبخشی در این خیریه شرایط حضور در مدارس عادی را پیدا کردند.

به گزارش پایگاه تحلیلی خبری پونه زار، بسیاری از اوقات ما آن قدر سرگرم زندگی و اتفاقات سریع بزرگ و کوچک آن می‌شویم که فراموش می‌کنیم خداوند چقدر نعمت به ما داده است. اگر برای دقایقی بنشینیم و به خود بنگریم بی‌شمار نعمت پیدا می‌کنیم که بابت آن شکرگزار پروردگار باشیم. از نعمت زنده بودن تا نعمت راه رفتن و تا نعمت سالم بودن تا غیره.

پیامبر گرامی اسلام -صلّی الله علیه و آله- فرمودند: «دو نعمت پوشیده و گمنام هستند، امنیت و سلامت». آری نعمت سلامتی یکی از بزرگترین نعمت‌هایی است که خداوند به ما عطا فرموده است و ما معمولاً مادامی که از آن بهره‌مند هستیم، قدر آن را نداریم و به اندازه کافی از خداوند بزرگ بابت آن تشکر نمی‌کنیم.

در اطراف ما خانواده‌هایی وجود دارند که شاید خداوند برحسب مصلحت خویش و یا هر دلیل دیگری ایشان را یا اعضای خانواده ایشان را از نعمت سلامتی کامل یک انسان بهره‌مند نکرده است و دارای معلولیت‌هایی هستند. معلولان ذهنی و معلولان جسمی-حرکتی از این جمله هستند.

کودکان معصومی که با قلب‌های مهربان خود، نیاز به کمک و همراهی بیشتر دارند و نگهداری آن‌ها از فرزندان معمولی سخت‌تر است. انسان‌های شریفی که به لحاظ داشتن محرومیت‌هایی، محدودیت‌هایی دارند و نمی‌توانند مانند یک انسان معمولی امور روزانه خود را انجام دهند. این افراد معمولاً وابستگی زیادی به خانواده برای انجام امور خود دارند.

حضور این افراد در یک خانواده به این معنی است که اعضای خانواده به خصوص مادر باید همیشه زحمت نگهداری از او را در کنار همه امور دیگر خانه بر دوش بکشد. زحمتی که با ناملایمت‌هایی همراه است.

اما در شهر همیشه افرادی هستند که دیگران را به ویژه کسانی که دچار چنین شرایطی هستند درک می‌کنند و کمر همت می‌بندند تا به ایشان یاری برسانند و کمکی برای زندگی بهتر آن‌ها باشند.

مسئولان خیریه شمیم باران فریدونشهر از این دست انسان‌ها هستند. مجموعه‌ای که گرد هم جمع شدند و مرکزی ایجاد کرده‌اند تا با نگهداری این معلولین، برای ساعاتی بار نگهداری از آن‌ها را از دوش خانواده بردارند. این کار هم به این خانواده‌ها در رسیدگی به امور خودشان کمک می‌کند و هم موجب رسیدگی بهتر و بیشتر به معلولین و آموزش و توانبخشی آنان می‌شود.

این مرکز که سه وظیفه نگهداری، آموزش و توانبخشی معلولان ذهنی و معلولان جسمی حرکتی را برعهده گرفته است، روزانه 6 ساعت به صورت کاملاً رایگان نسبت به نگهداری معلولان زیر 15 سال اقدام می‌کند. امور این مرکز توسط تعدادی از خیّرین که هیأت مدیره مرکز هستند اداره می‌شود.

در این مرکز علاوه بر نگهداری، خدمات توان‌بخشی، کاردرمانی، گفتاردرمانی، دست‌ورزی، موسیقی‌درمانی و غیره به معلولین اوتیسم، سندروم داون، اختلال حواس و اختلالات جسمی حرکتی ارائه می‌شود.

همچنین در این مرکز هر روز علاوه بر صبحانه و میان‌وعده، یک وعده غذایی گرم به عنوان نهار داده می‌شود تا اگر هر یک از این کودکان در خانواده خود به دلایلی نظیر فقر یا عدم توان خانواده در غذا دادن به معلول، از خوردن غذای گرم محروم بودند، دچار سوءتغذیه نشوند. این مرکز همچنین ایاب و ذهاب این کودکان را نیز در روستاها خود برعهده گرفته است و شرایط انتقال این کودکان هر روز از درب خانه تا مرکز را فراهم کرده است.

همه این خدمات در شرایطی در مرکز خیریه شمیم باران ارائه می‌شود که این مرکز هیچ هزینه‌ای از خانواده این معلولان که عمدتاً از قشر ضعیف جامعه هستند دریافت نمی‌کند در حالی که در شهرهای دیگر این قبیل مراکز، هزینه‌های بالایی برای نگهداری معلولان از خانواده‌های ایشان دریافت می‌کنند.

بودجه این مرکز تا حدود 30 درصد توسط سازمان بهزیستی تأمین می‌شود و مابقی طبق دستورالعمل این مراکز، مابقی هزینه‌ها باید از والدین کودکان معلول دریافت شود اما خیریه شمیم باران فریدونشهر نه تنها این هزینه را از خانواده معلولین دریافت نمی‌کند بلکه حتی هزینه ایاب و ذهاب این کودکان را نیز خود برعهده گرفته است تا خانواده‌های دارای چنین فرزندانی ترغیب شوند نگهداری کودک خود را به این مرکز بسپارند تا نسبت به توانبخشی و آموزش آن‌ها اقدام کند.

این مرکز زیرنظر کارشناسان و پزشکان مرتبط اداره می‌شود و دغدغه مسئولان این مرکز استقبال خانواده‌های دارای معلولین ذهنی و جسمی حرکتی از خدمات آن‌ها است تا بتوانند حتی یک کودک معلول بیشتر را از خدمات خود بهره‌مند کنند و او را رشد دهند.

سید مصطفی حسینی در گفتگو با خبرنگار پونه زار، با اشاره به این مسأله اظهار کرد: بسیاری از خانواده‌ها کودکان معلول این چنینی خود را در گوشه‌ای از خانه نگهداری می‌کنند در حالی که تجربه بیست – سی ساله سروکار داشتن ما با این کودکان نشان می‌دهد، این کودکان با آموزش و توانبخشی می‌توانند رشد کرده و ارتقا پیدا کنند.

مدیر خیریه شمیم باران اظهار کرد: ما در سال‌هایی که این مرکز را راه‌اندازی کرده‌ایم بارها به موارد این چنینی برخوردیم. در یکی از موارد کودکی که در گوشه خانه افتاده بود و حتی نمی‌توانست راه برود را با اصرار به مرکز آوردیم و خدمات توانبخشی خود را برای او آغاز کردیم. این کودک نه تنها راه رفتن آموخت بلکه الان با دیگر بچه‌ها بازی می‌کند و با بازی با وسایلی که در مرکز برای کودکان فراهم کرده‌ایم خوشحالی می‌کند.

وی گفت: در یکی دیگر از موارد کودک معلول چند ساله‌ای را برای نگهداری به مرکز ما آوردند که مشاهده کردیم حتی نمی‌تواند گردن خود را نگه دارد. ما از یک فیزیوتراپ خواستیم او را معاینه کند و علت این مسأله را بگوید. این متخصص بعد از معاینه کودک گفت دندان‌های کودک خراب است و چون هنگام غذا خوردن دندانش درد می‌گیرد، نمی‌تواند غذا بخورد لذا دچار سوء تغذیه و در نتیجه ضعف جسمانی شده است.

حسینی افزود: ما از طریق رایزنی‌ها و هماهنگی‌هایی که با دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و جمعی از دندان‌پزشکان خیّر انجام دادیم، همه دندان‌های این کودک به علاوه سایر معلولین مرکز را درمان کردیم و هر نیازی به کشیدن، عصب‌کشی، ترمیم و غیره داشتند رفع کردیم در حالی که برای این خدمات هر خانواده باید دست‌کم متحمل هزینه‌ای 30 میلیون تومانی می‌شد. در نتیجه این اقدام، آن کودک میل به غذا خوردن پیدا کرد و رفته رفته بدن او قوت گرفت و توانایی جسمانی خود را بازیافت.

مدیر خیریه شمیم باران فریدونشهر ادامه داد: دغدغه ما خوشحال کردن این کودکان و آماده کردن ایشان برای حضور هر چه راحت‌تر ایشان و خانواده‌هایشان در اجتماع و حفظ بهداشت روانی جامعه با حضور ایشان است و بیشتر نگرانی ما بابت خانواده‌هایی است که به هر دلیلِ فردی و اجتماعی از آوردن کودکان خود به این مرکز خودداری می‌کنند. کودکانی که می‌توانند در این مرکز سرگرم شوند، بازی کنند، رشد پیدا کنند، آموزش ببینند و خدمات توانبخشی دریافت کنند.

وی تصریح کرد: تنها در سال گذشته سه کودک این مرکز به واسطه آموزش‌ها و خدماتی که مرکز ارائه داده بود امکان حضور در مدرسه عادی را پیدا کردند که یک نفر ایشان به دلایل محدودیت‌های حرکتی به مدرسه استثنایی علامه طباطبایی فریدونشهر و دو نفر دیگر به مدارس معمولی ارجاع داده شدند. تست‌های انجام شده از این سه کودک نشان داد توانایی ذهنی ایشان رشد کرده و ارتقاء پیدا کرده است.

حسینی همچنین به نیازمندی‌های این مرکز اشاره کرد و با بیان این که ساختمان فعلی این مرکز علاوه بر فرسوده و هزینه‌بر بودن، مناسب نگهداری این کودکان طراحی نشده است و مهمتر از همه به دلیل محدودیت فضا، امکان نگهداری از کودکان بیشتر این چنینی را ندارد، از مسئولان شهرستان خواست با تأمین یک زمین برای این مرکز، جامعه این شهرستان را برای تأمین فضایی مناسب برای نگهداری کودکان معلول ذهنی و جسمی حرکتی یاری دهند.

مدیرعامل خیریه شمیم باران فریدونشهر با بیان این که انتظار ما از دستگاه‌ها و ادارات دولتی این است که ما را یاری کنند تا بتوانیم با فراهم کردن محیط و شرایط مساعد، امکان نگهداری، آموزش و توانبخشی این معلولین را فراهم کنیم تا جامعه بهتری داشته باشیم.

وی با نشان دادن آثار هنری برخی از معلولینی که در گذشته در این مرکز نگهداری می‌شدند، از توانایی‌های نهفته در برخی از این کودکان سخن به میان آورد که در چنین مراکزی می‌تواند شکوفا شود.

در این مرکز دو مربی و یک کمک مربی حضور دارند و دستمزد این افراد به علاوه هزینه اجاره ساختمان این مرکز به اداره بهزیستی فریدونشهر که مالک آن است و همچنین هزینه خورد و خوراک و دیگر هزینه‌های جاری مرکز، به غیر از 30 درصدی که توسط سازمان بهزیستی کشور داده می‌شود، تماماً توسط خیّرین و مردم تأمین می‌شود.

عزت الله اسپنانی در مورد این مرکز با اشاره به استعدادهای نهفته‌ای که در وجود هر انسان وجود دارد، به خبرنگار ما گفت: هیئت امنای این مؤسسه خیریه بدون هیچ گونه چشم‌داشتی تمام تلاششان را کرده‌اند محیطی را در اینجا فراهم شود تا استعدادهای این کودکان شکوفا شود.

عضو هیئت مدیره خیریه شمیم باران اظهار کرد: اولین هدف از نگهداری این کودکان این است که باری از روی دوش مادر خانواده برداشته شود تا هر روز برای چند ساعت، وقتش در اختیار خودش باشد و شادابی و نشاط خودش و خانواده‌اش را بازیابی کند.

وی اظهار کرد: نگهداری این کودکان سخت است اما مربیان ما با آموزش‌هایی که دیده‌اند بر اساس دستورالعمل‌های کارشناسان سازمان بهزیستی کشور، این مسئولیت دشوار را برعهده گرفته‌اند و با نقاشی کردن و سایر فعالیت‌ها کودکان را سرگرم می‌کنند.

اسپنانی گفت: کودکان معلول در این مرکز خوشحال هستند و در کنار دوستان خود بازی می‌کنند، می‌خندند، آموزش می‌بینند و حتی زمانی که سنشان به 15 سالگی می‌رسد و ما طبق قانون نمی‌توانیم از آن‌ها نگهداری کنیم، خیلی برای اینجا دلتنگی می‌کنند.

این عضو هیئت مدیره مرکز خاطرنشان کرد: اگر مسئولان شهرستان از راه‌هایی که می‌دانیم وجود دارد، یک قطعه زمین در اختیار این مرکز نیکوکاری قرار دهند، ما به کمک مردم آن را با لحاظ نیازمندی‌های نگهداری کودکان معلول، خواهیم ساخت و چه بسا بتوانیم فعالیت‌های خیرخواهانه این چنینی مرکز را افزایش نیز بدهیم.

اکنون که عده‌ای این چنین آستین بالا زده و در کمک به خانواده‌های معلولین قدم خیر پیش نهاده‌اند ما مردم می‌توانیم با کمک‌های مالی خود به این خیریه، از این اقدام خداپسندانه آن‌ها حمایت و پشتیبانی کنیم و کمکی باشیم برای خانواده‌های دارای فرزند معلول.

از آن جا که «بنی آدم اعضای یک پیکرند که در آفرینش ز یک گوهرند» می‌توانید کمک‌های خود برای این مرکز را به شماره کارت 5894637000098548 بانک رفاه واریز کرده و یا برای همکاری بیشتر با شماره 09133718208 تماس حاصل نمایید.

انتهای خبر/

 

Go to TOP