چاپ خبــر
رئیس پژوهشکده رویان مطرح کرد:

ریسک فرزندآوری با تأخیر انداختن بارداری

دانشمند برتر حوزه علوم زیستی در ایران و جهان با بیان علمی از ارتباط مستقیم افزایش سن ازدواج با کاهش قدرت باروری و افزایش ریسک بارداری در بین زوج‌ها و به ویژه زنان سخن گفت.

به گزارش پایگاه تحلیلی خبری پونه زار، دکتر محمدحسین نصر اصفهانی عصر امروز در نشستی عمومی با عنوان «بهار فرزندآوری و سبک زندگی سالم در سلامت جنین» با اشاره به این که سن ازدواج در کشور ما در حال افزایش است، با بیان علمی از ارتباط مستقیم افزایش سن ازدواج با کاهش قدرت باروری در بین زوج‌ها و به ویژه زنان سخن گفت.

رئیس پژوهشکده تشریح کرد: با تشکیل جنین دختر در شکم مادرش، خداوند یک تا دو میلیون تخمک به وی اعطا می‌کند که این تخمک‌ها شانس باردار شدن این جنین دختر است اما در طول عمر او رفته رفته از میزان این تخمک‌ها کاسته می‌شود. یک دختر اولین بار که به سن بلوغ می رسد حدود 500 هزار تخمک برای او باقی مانده است تا این که وقتی به سن 50 سالگی و دوران یائسگی می‌رسد تقریباً همه تخمک‌های او تمام شده است.

*خطرات افزایش سن بارداری برای فرزند

این دانشمند برتر حوزه علوم زیستی ایران و جهان با بیان این که در هر سیکل زنانه احتمال بارداری هر زن  10 درصد است، به امتیازات اقدام برای فرزندآوری قبل  از بالا رفتن سن زوجین پرداخت و گفت: در سن 20 سالگی احتمال سقط جنین زنان 5 درصد است ولی این مورد در سن 45 به 50 درصد می‌رسد.

بنیانگذار اولین مؤسسه درمان ناباروری اصفهان بدین ترتیب یکی از مهمترین علل افزایش سقط جنین در کشور در کنار  مسائلی نظیر تغییر الگوهای غذا، آلودگی هوا و غیره، افزایش سن فرزندآوری خانم‌ها و به تأخیر انداختن این مسأله دانست.

وی همچنین از ارتباط مستقیم سلامت جنین با سن فرزندآوری بانوان سخن به میان آورد و گفت: در سن 20 سالگی احتمال ابتلای جنین به بیماری سندروم داون، یک در هزار است ولی این درصد در سن 45 سالگی به 3 الی 4 مورد در هر 100 خانم می‌رسد و علت آن هم این است که با افزایش سن، تعداد کروموزوم‌های طبیعی انسان کاهش پیدا می‌کند.

این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تأکید کرد: اموری مانند تحصیلات و کسب درآمد و غیره خواسته‌های نسل امروز است اما باید تابع طبیعت باشیم و بدانیم به تأخیر انداختن سن بارداری کار اشتباهی است.

*خطر کاهش ذخیره تخمدانی با تأخیر انداختن بارداری

نصر اصفهانی به نقش ذخیره تخمدانی هر خانم در احتمال باروری وی سخن گفت و افزود: تحقیقات نشان داده است، هر چه سن خانم بالا برود، ذخیره تخمدانی وی کاهش پیدا می‌کند و در نتیجه احتمال بارداری او کم می‌شود.

رئیس پژوهشکده رویان با بیان این که با آزمایش AFH می‌شود ذخیره تخمدانی را چک کرد، تأکید کرد: خانم‌هایی که ازدواجشان را به تأخیر می‌اندازند می‌توانند با دادن این آزمایش میزان ذخیره تخمدانی خود را بسنجند و بدانند اگر این ذخیره کمتر از یک شد به این معنی است که در حال از دست دادن شانس بارداری‌شان هستند.

این دانشمند حوزه زیست فناوری  همچنین عنوان کرد: خانم‌هایی که قبلاً  ازدواج کرده‌اند می‌توانند از طریق سونوگرافی نیز میزان ذخیره تخمدانی خود را چک کنند.

وی در پاسخ به این سؤال که خانم‌ها چکار کنند تا ذخیره تخمدانی ایشان کاهش پیدا نکند، یکی از راه‌های آن را جبران کمبود ویتامین دی بدن خواند و ادامه داد: خانم‌ها باید روزانه 1000 واحد ویتامین دی مصرف کنند یعنی در هر دو هفته یک بار یک قرص ویتامین دی 50000 واحد بخورند.

این استاد دانشگاه با اشاره به این که ویتامین دی بدن باید بین 30 الی 70  واحد باشد، بهترین حالت آن را بین 50 الی60 دانست و به عموم آقایان و خانم‌ها توصیه کرد برای جلوگیری از سرماخوردگی، ابتلا به سرطان، ابتلا به بیماری‌های هورمونی و غیره یا در زیر نور مستقیم آفتاب قرار بگیرند و یا از طریق مصرف قرص ویتامین دی، میزان ویتامین دی مورد نیاز بدنشان را تأمین کنند.

نصر اصفهانی گفت: اگر خانمی امکان ازدواج ندارد و ازدواجش به تأخیر افتاده است، می‌تواند با مراجعه به پژوهشکده رویان، تخمکش را فریز کند تا بعداً برای بارداری از آن تخمک سالم استفاده شود. همچنین زوج‌هایی که الان قصد فرزندآوری ندارند برای از دست ندادن فرصت فرزندآوری در سال‌های آتی عمرشان، می‌توانند جنین تشکیل داده و آن را به این مرکز بدهند تا این جنین در دمای منهای 200 درجه فریز شود و هر گاه خواستند بتوانند جنین را از فریز خارج کرده در رحم قرار دهند و بارور شوند.

*تنبلی تخمدان

رئیس پژوهشکده رویان اظهار کرد: تخمک‌گذاری در رحم خانم‌ها در روز 14 قاعدگی رخ می‌دهد لذا اگر رابطه جنسی در همان روز برقرار شود، شانس بارداری 33 درصد است و هر چه از آن روز بگذرد کمتر می‌شود. عمر تخمک بعد از رها شدن 12 ساعت است و بعد از روز تخمک‌گذاری تقریباً شانس بارداری صفر می‌شود. بنابراین برای بارداری یا باید در روز 14 قاعدگی یا در یکی دو روز قبل از آن باید اقدام به رابطه جنسی کرد.

این چهره شناخته شده علمی کشور سپس به بیماری تنبلی تخمدان پرداخت که در بین اطباء هم به عنوان معلوم عدم بارداری شناخته می‌شود و هم به عنوان علتی برای نازایی.

وی ریزش مو، رشد موهای زائد، درد قاعدگی، وزن بیش از اندازه، جوش، قاعدگی نامنظم، نازایی و افزایش هورمون تستسترون را از علایم تنبلی تخمدان برشمرد و عللی نظیر تغییر سبک زندگی و چاقی را از عوامل ابتلا به آن برشمرد.

این استاد دانشگاه مصرف نان‌های سفید بدون سبوس، مصرف زیاد برنج، مصرف فست فودها، کاهش مصرف سبزیجات، عدم تحرک، چاقی و موارد دیگر را از مصادیق این سبک زندگی اشتباه دانست و از ضرورت مصرف زیاد میوه و سبزیجات تا روزانه 200 الی 400 گرم برای تأمین فیبر مورد نیاز بدن، کاهش مصرف غذاهای سرخ‌کردنی و گوشت کبابی، ورزش و تحرک و تلاش برای از بین بردن چربی دور شکم و چربی دور احشاء مانند چربی کبد یا چربی دور قلب برای پیشگیری از تنبلی تخمدان عنوان کرد.

*اندرومتریوز حاصل به تأخیر انداختن بارداری

نصر اصفهانی بیماری اندرومتریوز را یکی از بیاری‌های شایع در زنان خواند که در بین زنانی که بارداری‌های به‌هنگامی دارند بسیار کمتر شایع است و آن را حاصل خارج نشدن سلول‌های رحم هنگام قاعدگی و چسبیدن این سلول‌ها به نقاطی از داخل بدن خان مانند دیواره رحم یا شکم عنوان کرد.

رئیس پژوهشکده رویان ضمن توصیه به خانم‌ها برای به تأخیر نیانداختن بارداری‌های خود جهت پیشگیری از این بیماری، مصرف پلاستیک‌ها را اعمّ از پلاستیک‌هایی که در طبیعت رها شده و با تنفس وارد ریه انسان‌ها می‌شود و یا پلاستیک‌هایی که برای نگهداری و مصرف مواد غذایی مورد استفاده قرار گرفته و همراه با غذا وارد بدن می‌شود، از دیگر علل ابتلا به این بیماری دانست.

این دانشمند پرافتخار اصفهانی توصیه کرد برای نگهداری نان، آن را به جای پلاستیک در سفره پارچه‌ای گذاشته و بعد داخل فریزر قرار دهیم و تا می توانیم پلاستیک را از زندگی خود حذف کنیم.

وی برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری همچنین توصیه کرد بانوان ضمن پرهیز از ارتباطات متنوع جنسی، غذاهای سالم تناول کرده و سطح مورد نیاز ویتامین دی بدن خود را حفظ کنند، مصرف قند را کاهش دهند و  سبزیجات و مواد غذایی حاوی فیبر را به اندازه بخورند.

*درمان ناباروری به روش IVF

این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان روش درمانی IVF روشی برای درمان بارداری عنوان کرد که در آن تعداد 10 الی 15 تخمک خانم را گرفته و با اسپرم مجاور می‌کنند تا جنین تشکیل می‌شود و سپس آن را  داخل رحم قرار می‌دهند.

نصراصفهانی در مورد درصد موفقت این روش گفت: از هر 1000 مورد، 400 مورد به حاملگی انجامیده که از این تعداد 100 مورد سقط شده و 300 مورد به مرحله زایمان می‌رسد که از این 300 مورد حدود 10 درصد دوقلو هستند. این عمل هیچ اثری در بدن خانم بر جای نمی‌گذارد و آسیبی برای وی ندارد.

رئیس پژوهشکده رویان اما تأکید کرد: در آزمایشگاه IVF امکان تبدیل تخمک ناسالم به سالم وجود ندارد بلکه ما در این آزمایش تنها زمان را می‌خریم و با دارو دادن، میزان تخمکی که باید در یک سال تولید می‌شد را در یک ماه تولید می‌کنیم.

این چهره علمی بین‌المللی تصریح کرد: در این عمل 15 تخمک از خانم را می‌گیریم  و با اسپرم مجاور می‌کنیم که منجر به تشکیل حدود 10 جنین می‌شود که می‌توانیم یکی از این جنین‌ها را در رحم بکاریم و مابقی را در فریزر برای سالیان طولانی نگهداری کنیم تا والدین هر زمان خواستند، آن را از فریز خارج کرده و برای باروری در رحم مادر قرار دهیم.

*اسپرم سالم و کافی آقایان

وی با اشاره به حمل DNA توسط اسپرم، گفت اسپرم یک آقا برای این که بتواند منجر به بارداری شود باید به میزان کافی باشد، سالم باشد و حرکت طبیعی داشته باشد و اگر یکی از این موارد وجود نداشته باشد، این اسپرم موفق به لقاح نمی‌شود.

این استاد دانشگاه شکست DNA یا همان کدهای ژنتیکی اسپرم را پدیده‌ای در آقایان عنوان کرد که منجر به جلوگیری از رشد جنین، سقط جنین و یا مشکلات بعد از تولد فرزند همچون ابتلای فرزند به اوتیسم می‌شود و استفاده از لباس‌های تنگ، مصرف مواد مخدر و الکل، تغذیه نامناسب و وزن بالا را از عوامل شکست DNA برشمرد.

نصر اصفهانی افزود: ما برای اولین بار در جهان با انجام آزمایش DFI توانستیم میزان شکست DNA را تشخیص دهیم و دریافتیم وقتی آقایان با سن بالا بچه‌دار می‌شوند میزان شکست اسپرم آن‌ها زیاد خواهد بود که منجر به نازایی و یا بیماری اوتیسم فرزند خواهد شد.

رئیس پژوهشکده رویان با اشاره به نقش تغییر در سبک زندگی مردم در کاهش باروری مردان گفت: در سال 1973 میلادی یک آقا در هر انزال 100 میلیون اسپرم تولید می‌کرده است ولی این میزان در سال 2018 به 49 میلیون اسپرم رسیده است.

*درمان ناباروری به روش میکرواینجکشن

این دانشمند برجسته کشورمان گفت: در صورتی که اسپرم آقا ضعیف باشد ما در آزمایشگاه طی عمل میکرواینجکشن، با سوزن‌های مخصوصی یک اسپرم را با میکروسکوپ انتخاب کرده و داخل تخمک می‌گذاریم و عمل لقاح انجام می‌دهیم.

وی همچنین از توان آزمایشگاه ژنتیک پژوهشکده اصفهان در تشخیص دختر یا پسر بودن جنین سه روزه خبر داد و اظهار کرد: در این روش قبل از انتقال جنین به رحم مادر می‌توان تا 99 درصد به درستی جنسیت جنین را تعیین کرد و با برداشتن سلول‌هایی از جنین، سلامت آن را به ویژه در ازدواج‌های فامیلی یا در بارداری افرادی مبتلا به تالاسمی تشخیص داد.

این استاد دانشگاه افزود: درمان ناباروری به روش‌های IVF و میکرواینجکشن تحت پوشش بیمه هستند و با هزینه‌های پایینی انجام می‌گیرند.

نصر اصفهانی همچنین از شیوه درمانی IUI برای رفع ناباروری سخن به میان آورد که در آن با تجویز دارو، تخمدان خانم فعال شده و شانس بارداری وی افزایش پیدا می‌کند.

انتهای خبر/

Go to TOP