افشای جزئیاتی دردناک از آخرین روشهای شکنجه سیا، از غرق مصنوعی تا تهدید به قتل و تجاوز به بستگان
به گزارش سایت تحلیلی خبری پونه زار به نقل از خبرگزاری دانشجو، دیان فیناستاین، رئیس کمیته اطلاعاتی سنا، روز سهشنبه (۱۸ آذر) درباره انتشار این گزارش گفت بازجوییهای سازمان اطلاعات مرکزی امریکا از مظنونان به ترویست بسیار بیرحمانهتر و خشنتر از آن چیزی است که سازمان سیا افشا کرده بود.
این گزارش شش هزار و ۲۰۰ صفحهای نتیجه تحقیقات پنج ساله سنا و بررسی شش میلیون و ۳۰۰ هزار سند است و خلاصهای ۵۰۰ صفحهای از آن روز سهشنبه منتشر شد. بررسی این اسناد نشان میدهد که سازمان سیا در دوران ریاست جمهوری جورج بوش در پیشبرد برنامه «بازجویی بهبود یافته» موفق نبوده است.
این برنامه شامل دستگیری مظنونان به ترورسیم و انتقال آنها به زندانهای مخفی خارج از امریکا بود که سیا در بازجویی از آنها از روشهای خشن شکنجه همچون ایجاد شرایط خفگی در آب استفاده میکرد.
برپایه این گزارش، ماموران سیا برای هفتهها به برخی زندانیان اجازه خواب نمیدادند، آنها را کتک میزدند، و برخی از زندانیان را در صندوقهای کوچکی که امکان تکان خوردن در آن وجود نداشت محبوس میکردند، علاوه بر این زندانیان بارها به مرگ تهدید میشدند.
تهیهکنندگان این گزارش نتیجه گرفتند که این برنامه بسیار بد و ضعیف اجرا شد و نقض قوانین بسیار بیشتر از آن چیزی بود که سازمان اطلاعات مرکزی پیشتر به نمایندگان گزارش داده بود.
در این گزارش، نتیجه تحقیقات سنا درباره روشهای غیرقانونی بازجویی از مظنونان به عضویت در القاعده پس از حملات تروریستی یازدهم سپتامبر تا سال ۲۰۰۹ انتشار یافته است.
به گفته سناتور فیناستاین، این گزارش در مجموع ۲۰ نتیجهگیری داشت که در ادامه به چند نمونه از آنها اشاره میشود.
در نیتجهگیری نخست این گزارش آمده است روشهای بازجویی سازمان سیا «ابزارهایی بیفایده برای دستیابی به اطلاعات درست یا جلب همکاری بازداشتشدگان بودند.»
در نتیجهگیری دوم آمده است سازمان سیا در دوران اجرای این برنامه «اطلاعات نادرست زیادی به کاخ سفید، وزارت دادگستری، کنگره امریکا، رسانه و افکار عمومی ارائه داد.»
سوم آن که مدیریت سنا در این برنامه «نادرست و بسیار ناقص بود.»
آخرین نتیجهگیری میگوید روشهای به کارگرفته شده برای بازجویی از مظنونان به تروریسم «بسیار خشنتر» از آن چیزی بود که سازمان سیا پیشتر گزارش داده بود.
بر اساس این گزارش، ۱۱۹ مظنون در مراکز بازداشت سیا در کشورهای دیگر نگهداری میشدند و دستکم ۲۶ نفر از آنان به طور غیرقانونی زندانی بودند.
همچنین، دستکم در مورد ۳۹ نفر از مظنونان از روشهای غیرقانونی، همچون ایجاد احساس خفگی و تهدید به مرگ استفاده شد.
پیش از انتشار گزارش سنا، آمریکا تدابیر امنیتی در اطراف سفارتخانهها و واحدهای نظامی و دیگر تاسیسات خود در سراسر جهان را تشدید کرد.
جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید، روز دوشنبه گفت شواهدی وجود دارد که نشان میدهند انتشار این گزارش میتواند «خطر بزرگتری» برای سفارتخانهها و یگانهای نظامی آمریکا و اتباع این کشور در پی داشته باشد
در پی انتشار گزارش، جان برنان، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا از کاربرد شیوههای شکنجه سیا در بازجویی از مظنونان دفاع کرد.
وی گفت استفاده از این روشها برای جلوگیری از حملات تروریستی، خنثیکردن حملات، دستگیری تروریستها و نجات جان افراد موثر بودهاند.
با این حال برنان اذعان کرد که بازجویی و «برنامه بازجویی نقصهایی داشت» و سازمان سیا نیز «مرتکب اشتباههایی شد.»
همچنین، سازمان ملل و گروههای فعال حقوق بشر خواستار پیگرد قانونی افرادی شدند که در این شکنجهها دست داشتند.
بن امرسون، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر و مبارزه با تروریسم گفت جامعه بینالملل از مدتها پیش باور داشت که «در سطوح بالای دولت بوش سیاستی شکل گرفته بود که ارتکاب جنایتهای سازمان یافته و نقض آشکار قوانین بینالمللی حقوق بشر را مجاز میدانست» و گزارش جدید سنا آن را تائید کرد.