عدم شیردهی و عدم بارداری زمینه ساز سرطان در بانوان است
به گزارشش سایت تحلیلی خبری پونه زار به نقل از پایگاه تحلیلی خبری فریدن، دکتر سمیه خانجانی یکی از بانوان موفق فریدن است، وی در شهر افوس سال ۱۳۶۱ متولد شده است.
این بانو با گرفتن تخصص در رشته زنان و زایمان از دانشگاه اصفهان نزدیک به دو سال است که در بیمارستان شهید رجایی داران به طبابت مشغول است .
به دلیل شیوع بیماری های زنان و به خصوص افزایش شمار مبتلایان به سرطان سینه ،سرویس بانوان این پایگاه خبری مصاحبه ای با وی ترتیب داده که در ادامه می خوانید:
فریدن نا: مهم ترین علائم هشداردهنده بیماری های سینه در زنان چیست؟
لمس توده مخصوصا توده های سفت و چسبیده به بافت پستان، وجود ترشحات از نوک سینه و تورفتگی نوک سینه از مهم ترین علائم هشدار دهنده است که باید جدی گرفته شوند.
فریدن نا: اگر کسی به وجود این علائم شک کرد بهترین زمان مراجعه به پزشک چه زمانی است ؟
بهتراست خانم ها غربالگری سرطان سینه را قبل از آن که علامتی در آن ها ظهورکند انجام دهند و همه خانم های بالای ۴۰سال سالیانه باید چکاب شوند و افرادی که سابقه فامیلی مثبت دارند بهتر است ماموگرافی نیز انجام دهند.
فریدن نا: آیا وجود این علائم نشان دهنده سرطان است؟منظور از توده های خوش خیم و بدخیم چیست؟
خیر، اغلب اوقات در خانم ها توده های زیادی با خاصیت موبایل یا قابل تحرک در هر دو سینه یافت می شود که این ها توده ها ی فیبروکیستیک هستند و سرطانی نمی شوند و یا ترشحات نوک سینه ممکن است به دلیل وجود توده های خوش خیم باشد.
بیماری بدخیم دربررسی پاتولوژی یا نمونه برداری سلول های سینه کشف می شود و معمولا به سایر اعضای بدن هم حمله می کند که به این تهاجم متاستاز می گویند ولی بیماری خوش خیم پستان فقط محدود به خود پستان است وکاملا قابل کنترل و درمان می باشد.
فریدن نا: پزشکان اغلب برای تشخیص این علائم و افتراق توده های خوش خیم از بدخیم در بیمار از چه روش هایی بهره می گیرند؟
سونوگرافی و ماموگرافی روش های تشخیصی خوبی هستند که در هر دو تشخیص خوش خیمی از بدخیمی ممکن است.
فریدن نا: تصور عموم بانوان این است که انجام ماموگرافی خود می تواند عامل ایجاد سرطان سینه گردد .در این باره توضیح دهید.
ماموگرافی روشی موثر برای تشخیص به موقع و زود هنگام بیماری های پستان است و عوارضی ندارد.
فریدن نا: اغلب بانوان فکر می کنند مصرف قرص های هورمونی باعث ایجاد سرطان سینه می شود آیا این تصور درست است؟
برخی از پزشکان بدون توجه به وجود کیست و یا توده های مشکوک در سینه بیماران اقدام به تجویز قرص های هورمونی میکنند.آیا دریافت هورمون در موارد مشکوک می تواند عامل پیشرفت بیماری باشد؟ قرص های هورمونی به تنهایی ایجادسرطان نمی کند ولی در موارد بیماری های پستان باید حتما مصرف آن ها تحت نظر پزشک باشد.
فریدن نا: مهم ترین عوامل خطرساز که باعث ایجاد این بیماری می گردد چیست؟
سابقه فامیلی ، عدم شیردهی و یا شیردهی در سنین بالا و عدم بارداری و زایمان فاکتورهای زمینه ساز سرطان سینه هستند.
فریدن نا: آیا این عقیده که جراحی پستان در موارد بدخیمی به معنای ازدست دادن کل پستان است درست است؟پیشرفت های پزشکی در درمان بهتر این بیماری در مواردی که نیاز به انجام عمل جراحی وجود دارد چه تاثیری داشته است؟
جراحی این سرطان بستگی به نوع تومور و وسعت گسترش آن دارد و در مواردی هم مجبور به برداشتن کل بافت سینه می شویم ولی امروزه امکان ترمیم و بازسازی پستان در بعضی موارد وجود دارد.
فریدن نا: نظرشما درباره توصیه های طب سنتی در درمان انواع بیماری های زنان با مصرف داروهای گیاهی مانند رازیانه ،پنج انگشت یا ویتاگنوس چیست؟ آیا طب مدرن این درمان ها را تایید یا رد می کند؟
آیا بانوان می توانند این داروها را خودسرانه مصرف کنند؟ طب سنتی به عنوان درمان مکمل در مورد بعضی از بیماری های زنان قابل استفاده می باشد ولی حتما باید با نظر پزشک باشد چون ممکن است عوارض تداخلات داروئی ایجاد شود.
فریدن نا: در پایان با توجه به شیوع انواع بیماری های سینه در زنان و لزوم آگاهی بانوان دراین زمینه، توصیه های شما برای پیشگیری و تشخیص به موقع علائم چیست؟
خانم ها کوچکترین علامت را جدی بگیرند و از سن بیست سالگی به بعد حتما سینه خود را معاینه کنند و به موقع به پزشک مراجعه کنند. هم چنین انجام ماموگرافی سالیانه برای خانم های بالای ۴۰ سال و خانم هایی که فامیل درجه یک آن ها مبتلا به سرطان سینه بوده اجباری است. ورزش و تحرک کافی ، داشتن رژیم غذایی سالم ، دوری از استرس و انجام چکاب منظم از عوامل موثر در پیشگیری از سرطان سینه است.