چاپ خبــر
معاون دانشگاه علوم پزشکی استان اصفهان:

رتبه سوم فریدونشهر در شیوع سرطان در استان اصفهان/سرطان مثانه و سرطان سینه در فریدون‌ شهر روند صعودی دارد

شایع‌ترین سرطان‌ها در استان اصفهان، سرطان سینه، پوست، معده، تخمدان و مثانه است که سرطان مثانه و سینه در شهرستان‌های لنجان و فریدون‌شهر اصفهان روند صعودی دارد.

به گزارش پایگاه خبری فریدون شهر – پونه زار به نقل از ایرنا؛  «مریم طباطباییان»  در همایش سالانه کلینیکال انکولوژی در اصفهان افزود: سرطان سینه شایع ترین نوع سرطان در بین زنان ایرانی است و زنان اصفهانی در این زمینه رتبه اول کشور را دارند. وی در سخنرانی خود با موضوع«وضعیت سرطان در ایران و اصفهان» اظهار کرد: شاید یکی از دلایل بالا بودن آمار ابتلا به سرطان سینه در میان زنان اصفهانی وجود سیستم ثبت سرطان در این استان باشد.

وی توضیح داد: اصفهان یکی از نخستین استانهای کشور است که در آن به ثبت دقیق و منظم ابتلا به سرطان سینه پرداخته شده در حالی که این کار هنوز بطور همگن در همه استانها صورت نگرفته است. این متخصص جراحی، یکی از اقدامات جدی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برای کنترل سرطان سینه را اجرای برنامه غربالگری از سه سال پیش اعلام و اضافه کرد: با اینکه امکانات و بودجه کافی، پوشش بیمه ای و انگیزه کافی در مردم در این زمینه وجود نداشت اما ما حدود ۲۰۰ هزار زن اصفهانی را در این زمینه معاینه کردیم که ۱۲۰ مورد ابتلا به سرطان سینه در میان آنها ثبت شد.

به گفته وی، این میزان کشف و ثبت سرطان سینه در میان زنان اصفهانی بالاتر از استانداردهای معمول کشور است. وی دیگر سرطان های شایع در میان زنان ایران را پوست، معده، تخمدان، تیرویید، رحم، خون، مغز و مثانه اعلام و اظهار کرد: آمار اصفهان در زمینه ابتلای زنان به سرطان تیرویید نیز از متوسط کشوری بالاتر است. وی دیگر سرطان های شایع در میان زنان استان اصفهان را پوست و روده بزرگ خواند.

وی همچنین شایع ترین سرطان ها بین مردان در ایران را پوست، معده، مثانه، پروستات، روده بزرگ و خون عنوان و بیان کرد: سرطان مثانه با عوامل محیطی و شغلی در ارتباط و در مناطق صنعتی شایع تر است. به گفته وی، پیشی گرفتن رتبه ابتلا به سرطان مثانه در مقایسه با پروستات در میان مردان، باید مورد بررسی دقیق و جدی قرار گیرد.

مدیر برنامه های کنترل سرطان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: مردان این استان در زمینه سرطان مثانه رتبه دوم کشور را دارند. وی با اشاره به بررسی انواع سرطانها در شهرستانهای مختلف استان اصفهان افزود: یکی از مشکلاتی که در این کار با آن مواجهیم، آدرس محل سکونت بیماران است. طباطباییان اظهارکرد: بسیاری از بیماران از شهرهای دیگر به اصفهان آمده اند اما در پرونده پزشکی خود نشانی محل اقامت در اصفهان را ثبت کرده اند که همین امر باعث افزایش احتمال خطا در جمعیت شناسی می شود.

وی بیشترین شاخص سرطان این استان را در شهرستان اصفهان اعلام و اضافه کرد: پس از اصفهان، شهرستان لنجان بالاترین میزان شیوع سرطان را در استان دارد. وی تصریح کرد: وارد شدن عوامل آلایندگی صنایع به آب و آلوده بودن آب کشاورزی لنجان از احتمالات مطرح شده برای بالا بودن شیوع سرطان در این شهرستان است.

این متخصص جراحی یکی از نکات قابل توجه در بررسی انجام شده را رتبه سوم فریدونشهر در شیوع سرطان در استان اصفهان دانست و گفت: این شهرستان از آب و هوایی سالم برخوردار است و بالا بودن سرطان در آن جای شگفتی دارد. شهرستان کوهستانی فریدونشهر در ۱۲۰ کیلومتری غرب اصفهان قرار دارد.

مدیر برنامه های کنترل سرطان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، شهرستانهای با شیوع بالای سرطان در میان زنان استان را به ترتیب شامل اصفهان، شاهین شهر و لنجان و در میان مردان را شامل اصفهان، سمیرم، لنجان و فریدونشهر اعلام و اظهار کرد: این آمار و اطلاعات با دقت ۷۰ درصد تهیه شده است. وی بررسی شیوع سرطان در شهرستان لنجان بویژه سرطان مثانه و در شهرستان فریدونشهر را از جمله اولویتهای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در زمان حاضر اعلام کرد. هشتمین همایش سالانه کلینیکال انکولوژی ۲۶ و ۲۷ دی ماه جاری در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برگزار می شود.

خلاصه ای از دو سرطان مثانه و سینه:

رشد سلول های سرطانی در دیواره مثانه که در بیشتر موارد به شکل یک توده گل کلمی است، در صورت عدم درمان، ممکن است رشد کرده، به خارج مثانه گسترش یابد و یا حتی به اعضای دور دست اندازی کند.

مهمترین عامل ابتلا به سرطان مثانه مصرف سیگار است و میزان خطر بستگی به مدت و مقدار مصرف سیگار دارد.

 

چه کسانی بیشتر دچار سرطان مثانه می شوند؟

شیوع سرطان مثانه در مردان بیشتر از زنان است.

شیوع سرطان مثانه در افرادی که سیگار و تنباکو استعمال می‌کنند، بیشتر است.

برخی از افرادی که مشاغل خاص دارند مانند کارگران صنایع شیمیایی، رنگ،‌ لاستیک،‌ مواد نفتی، چرم و چاپ بیشتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به سرطان مثانه هستند.

 

علامت های سرطان مثانه

شایع ترین علامت این سرطان، وجود خون در ادرار است که ممکن است با چشم دیده شود،‌ یا فقط با آزمایش ادرار تشخیص داده شود. وجود خون در ادرار در اکثر موارد بدون احساس درد است، اما در تعداد کمی از بیماران ممکن است همراه با تکرر،‌ فوریت و سوزش ادرار باشد.

مشاهده حتی کمی خون در ادرار می تواند علامتی از یک بیماری خطرناک باشد، بنابراین افراد باید آن را جدی گرفته و حتما به پزشک مراجعه کنند.

وجود خون در ادرار، شایع‌ترین علامت سرطان مثانه است

 

راه های تشخیص سرطان مثانه

آزمایش کامل ادرار

آزمایش سیتولوژی ادرار (بررسی سلول‌های موجود در ادرار)

سونوگرافی از شکم

سی تی اسکن استخوان

عکسبرداری از قفسه سینه

سیستوسکوپی

 

درمان سرطان مثانه

راه درمانی این سرطان به میزان پیشرفت آن بستگی دارد.

در مراحل اولیه بیماری با استفاده از دستگاه سیستوسکوپی (روش بررسی و دیدن مثانه) می‌توان تومورها را در مثانه مشاهده و از آن نمونه برداری کرد و یا آنها را به طور کامل تراشید و خارج نمود.

در بیمارانی که سرطان مثانه به لایه‌های عمقی رسیده است، روش درمان، برداشتن کامل مثانه است که پس از عمل با استفاده از روده، کیسه‌ای به جای مثانه برای بیمار درست می‌شود.

بیماران بعد از درمان باید تا 5 سال تحت نظر باشند تا از عود احتمالی این بیماری جلوگیری شود.

مصرف سیگار مهم ترین عامل ابتلا به سرطان مثانه است

پیشگیری از سرطان مثانه

دوری از سیگار، اجتناب از قرار گرفتن در معرض تنفس مواد شیمیایی و نوشیدن مایعات زیاد می‌تواند خطر ابتلا به سرطان مثانه را در افراد کاهش دهد.

نوشیدن مایعات زیاد، تولید ادرار را افزایش داده و در نتیجه مثانه فرد فعالیت بیشتری می‌کند. این کار باعث می‌شود تا هر نوع ماده سرطان‌زایی که ممکن است در ادرار وجود داشته باشد، رقیق شده و دفع گردد و به این ترتیب مدت زمانی که این‌گونه مواد شیمیایی در مجاورت سلول های مثانه باقی می‌مانند، کم می شود.

سرطان سینه، رشد بدخیم سلول های سرطانی در بافت پستان است. در بیماری سرطان، سلول ها به صورت کنترل نشده ای رشد می کنند. سرطان سینه یکی از سرطان های شایع در بین زنان می باشد، اما این سرطان در بین مردان نیز دیده می شود.

 


 

انواع سرطان سینه

1- سرطان مجرایی: 85 تا 90 درصد افراد مبتلا به سرطان سینه، دچار این نوع سرطان هستند. در این نوع، فقط در داخل مجرای سینه، سلول های سرطانی رشد می کنند. اگر توده کوچکی را در سینه احساس کردید و یا از نوک سینه ترشحاتی خارج شد، فورا به پزشک مراجعه کنید.

 

2- سرطان لوبولی : 8 درصد افراد مبتلا به سرطان سینه، دچار این نوع هستند. شیر مادر درون این لوبول ها جمع می شود. گاهی اوقات این لوبول ها پر می شوند، اما سرطان سینه نمی باشد. وجود توده سفت، تورم، تغییر ظاهر سینه و نوک سینه برگشته همه جزو علائم این سرطان می باشد. از طریق بیوپسی سینه (نمونه برداری از بافت سینه) می توان این سرطان را تشخیص داد.

 

3- سرطان التهابی سینه: این نوع سرطان در پوست رخ می دهد و موجب قرمزی و ورم سینه می شود و ظاهر سینه را ملتهب می کند. اگر علائم زیر را داشتید، فورا به پزشک مراجعه کنید: اندازه سینه به طور ناگهانی بزرگ شود، پوست سینه شبیه پوست پرتقال بود، پوست سینه دائما در حال خارش بود، سینه گرم و سفت شده باشد، درد سینه داشته باشید، نوک سینه تو رفته باشد و ورم گره لنفاوی زیر بغل وجود داشته باشد.

 

4- بیماری پاژه نوک سینه: در این بیماری که معمولا در یک سینه وجود دارد، نوک سینه خارش دار و فلس‌مانند و قرمزرنگ می شود و به راحتی با جوش اشتباه گرفته می شود. بثورات قرمزی که در نوک سینه وجود دارند ممکن است به سمت پوست قهوه ای اطراف نوک سینه گسترش یابد و یا ممکن است موجب یک زخم باز در نوک سینه شود و یا علائمی شبیه اگزما در نوک سینه داشته باشد.

 

علائم سرطان سینه

– وجود برآمدگی و یا ضخیم شدن سینه و یا زیر بغل

– تغییر اندازه و یا شکل سینه در فرد بالغ

– از نوک سینه، مایعی بریزد که شیر نیست

– تغییر اندازه و شکل نوک سینه

– تغییر رنگ و یا بافت نوک سینه و یا هاله اطراف نوک پستان

– پوست سینه دارای فرورفتگی، چروکیدگی و یا جوش باشد.

 

اگر درد سینه دارید …

در مراحل اولیه سرطان سینه ممکن است هیچ دردی و یا ناراحتی نداشته باشید. توسط ماموگرافی و آزمایشات منظم سینه، می توانید تغییرات سینه خود را متوجه شوید. خودتان نیز می توانید هر ماه، پستان خود را معاینه کنید و تغییرات را بفهمید.

به یاد داشته باشید، بسیاری از برآمدگی ها و جوش ها، خوش خیم می باشند و سرطانی نیستند و به خوبی با درمان مناسب بهبود می یابند.

اگر شما هر نشانه غیرطبیعی را در سینه خود مشاهده کردید، به پزشک مراجعه کنید. تشخیص و درمان به موقع سرطان سینه، شانس زندگی فرد را بیشتر می کند.

 

جلوگیری از سرطان سینه

هیچ راه مطمئنی برای جلوگیری از این سرطان وجود ندارد. اما شما می توانید سینه خودتان را معاینه کنید و شیوه جلوگیری از سرطان سینه را بیاموزید.

عوامل خطری که شما نمی توانید آنها را کنترل کنید، عبارتند از: جنس، ژن، نژاد، سن، وضعیت یائسگی، داروها و درمان های پزشکی، سن شروع قاعدگی و تاریخچه سلامتی خانوادگی.

 

کنترل سرطان سینه

– بارداری و شیردهی : بارداری قبل از سن سی سالگی و شیردهی، تعداد دفعات قاعدگی را کم می کند که یکی از دلایل کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه می باشد. هورمون استروژن، ایجاد 80 درصد سرطان های سینه را تحریک می کند. بارداری و شیردهی باعث کاهش میزان این هورمون می شود.

 

– هورمون درمانی : استفاده از هورمون درمانی (مثلا برای مشکلات یائسگی) باعث بروز مشکلات قلبی و سرطان سینه می شود، در حالی که هورمون درمانی برای سلامت استخوان ها خوب است و جلوی سرطان روده بزرگ را می گیرد.

 

– الکل: نوشیدن الکل ممکن است میزان هورمون های زنانه را تغییر دهد و باعث بروز سرطان سینه گردد.

 

– سیگار: سیگار دارای مواد شیمیایی می باشد که باعث بروز سرطان می شود. این مواد شیمیایی جذب بدن شده و بر سلامت کنونی و آینده فرد اثر می گذارد.

 

– رژیم غذایی: انواع کلم ها دارای ترکیبات سولفور هستند که با سرطان می جنگند. دانه سویا دارای ایزوفلاون جنیستین می باشد که با سرطان سینه می جنگد. پیاز و سیر، ادویه ها، توت ها و میوها، دانه ها و غلات، ماهی ها، چای و قهوه بدون کافئین، آب و آبمیوه نیز موادغذایی ضد سرطان می باشند.

 

– ورزش: 3 تا 5 ساعت در هفته، پیاده روی تند کنید تا خود را در مقابل سرطان سینه محافظت نمایید.

 

– وزن: وزن خود را با ورزش و تغییر عادات غذایی متعادل کنید تا از سرطان در امان مانید.

 

معاینه سینه توسط خود فرد

این معاینه باید هر ماه توسط خود فرد انجام شود. همراه با این معاینه، باید ماموگرامی سالانه و آزمایشات پزشکی نیز انجام شود. با این معاینه، تغییرات یک ماه گذشته را می توانید در سینه‌تان ببینید.

در این معاینه، بافت سینه را از قسمت زیر نوک سینه و هاله اطراف سینه به سمت زیر بغل معاینه می کنید. هر ماه 15 دقیقه برای معاینه سینه خود وقت بگذارید.

 

زمان مناسب برای معاینه سینه توسط خود فرد

– اگر شما هنوز یائسه نشده اید: چند روز بعد از اتمام قاعدگی، این معاینه را انجام دهید. در این هنگام، میزان هورمون ها ثابت و سینه کمتر حساس می باشد.

– اگر شما یائسه شده اید: روز مشخصی را در هر ماه به این معاینه اختصاص دهید.

 

روش های معاینه سینه توسط خود فرد

1- دست ها بر مفصل ران

بایستید و دستان خود را بر مفصل ران بگذارید و ظاهر هر دو سینه خود را بررسی کنید.

اندازه، شکل و فاصله بین سینه ها را نگاه کنید.

اگر تغییری در رنگ پوست و یا بافت سینه می بینید، آن را یادداشت کنید.

به نوک سینه و هاله اطراف آن نگاه کنید و ببینید که سالم به نظر می رسند یا نه.

 

2- دست ها پشت سر

در حالی که در مقابل یک آیینه ایستاده اید، دست ها را بالا ببرید و پشت سرتان قرار دهید و نگاه کنید که آیا سینه ها به سمت بالا حرکت می کنند و هر گونه تغییری را یادداشت کنید.

به نوک سینه و هاله اطراف آن نگاه کنید و ببینید گودی، برآمدگی و یا تورفتگی در این نواحی بوجود نیامده باشد.

به زیر بغل خود نگاه کنید و ببینید در آن ناحیه که گره لنفاوی دارد، ورمی وجود نداشته باشد.

 

3- ایستاده و مالش

دست چپ خود را بالا ببرید و با استفاده از انگشتان دست راست بر روی سینه چپ فشار کمی وارد کنید.

انگشتان خود را از بالا تا پایین سینه و همینطور از سمت داخلی سینه به سمت زیر بغل حرکت دهید.

می توانید از حرکت دایره‌ای شکل استفاده کنید.

هر گونه تغییری در بافت، رنگ و یا اندازه سینه را یادداشت کنید.

سپس روی سینه راست نیز همین معاینه را انجام دهید.

بهتر است این معاینه را در زیر دوش آب انجام دهید، زیرا پوست خیس است و دارای کمترین مقاومت در برابر اصطکاک انگشتان می باشد.

 

4- بررسی نوک سینه

هر دو دست خود را پایین بیاورید.

با انگشتان سومی و اشاره دست راست، به آرامی نوک سینه چپ را فشار دهید و نوک سینه را به طرف جلو بکشید. ببینید که آیا نوک سینه به جای اول خود برمی گردد؟ و آیا مایعی از نوک سینه ترشح می شود؟

تغییرات را یادداشت کنید. سینه راست را نیز به همین طریق معاینه کنید.

 

5- درازکشیده و مالش

این معاینه را در اتاق خوابتان انجام دهید.

بر روی تخت دراز بکشید و بالش را زیر سر و شانه های خود قرار دهید.

دست چپ خود را پشت سرتان قرار دهید.

با دست راست، سینه و زیر بغل را مالش دهید (همانطور که در معاینه ایستاده و مالش توضیح داده شد)

هر گونه تغییر در بافت، رنگ و اندازه را یادداشت کنید.

سپس سینه دیگر را نیز معاینه کنید.

 

توصیه ها

– روز معینی را در هر ماه برای این معاینه انتخاب کنید و هیچ گاه آن روز را فراموش نکنید.

– با آرامش و تنفس معمولی این معاینه را انجام دهید.

– هر گونه تغییری را به پزشک خود بگویید.

– معاینه پزشکی و ماموگرافی سالانه را هم فراموش نکنید.

 

Go to TOP