شبکه های مجازی غارتگر آرامش زوج های جوان
به گزارش سایت تحلیلی خبری پونه زار به نقل از شبنم ها، گسترش روز افزون استفاده از اینترنت موجب خلق جهان جدیدی شد تا جایی که امروزه بحث از ارتباطات اجتماعی در شبکه های مجازی ، برای هر فردی نوعی نیاز محسوب می شود و ما چه بخواهیم و چه نخواهیم این شبکه ها افراد زیادی را به خود ملحق کرده و برای عده ای قسمت جدایی ناپذیر زندگی شان تبدیل شده است.
اما روشن است که این شبکه ها با تمام فوایدی که دارند اگر درست مدیریت نشوند می تواند زندگی عده زیادی به مخاطره انداخته و بنیان خانواده ها را دچار مشکل کند.
اهمیت فضای مجازی در جامعه و در دنیای کنونی به اندازهای است که رهبر معظم انقلاب بار ها بر آن تأکید داشتهاند اما متأسفانه هنوز این موضوع نتوانسته است جایگاه اصلی خود را در بین مسئولین و مردم پیدا کند.
ارتباط از طریق فضای مجازی در سال های اخیر در ابعاد مختلف زندگی افراد (فردی و اجتماعی) تأثیرگذارند بوده است و در شکل دهی به هویت افراد خصوصا نسل جوان نقش موثر و قابل توجهی را به خود اختصاص داده است و حتی این شبکه ها می توانند بر روی ابعاد اقتصادی و اجتماعی و سیاسی جوامع هم تأثیرگذار باشد.
در حال حاضر اینترنت ابزاری مناسب برای توسعه ی افکار و اندیشه های بشری محسوب می شود به شرط آن که این ابزار در راه صحیح استفاده شود. اما متاسفانه آنچه که امروزه مشاهده می شود چیزی فرا تر از این مسئله می باشد چرا که استفاده از این شبکه های اجتماعی در زندگی خانواده ها و به خصوص زوج های جوان چالش ایجاد کرده است و افراد با عضویت در گروه ها با کسانی که حتی گاهی آنها را نمی شناسند رابطه دوستی بر قرار کرده و زنجیره وار با یکدیگر در ارتباط هستند و این قدم اول در سست نمودن بنیان خانواده ها است.
در همین راستا گفتوگویی را با برخی از خانواده های زخم خورده از ابزار های نوین ارتباطی داشته ایم باشد که تجربه ای برای دیگران باشد .
*ناسازگاری هایی که ریشه در شبکه های اجتماعی دارد
گله ها و شکایاتی که بار ها از زن و شوهر ها در خصوص کم اهمیتی به یکدیگر شنیده ایم و برایمان به نوعی یک امر عادی تلقی می شود موضوعی که ناسازگاری زوجین در آن ریشه در عضویت شبکه های مجازی دارد و فن آوری به جای رفاه و آسایش غارت گر آرامش خانواده ها می شود این نمونه ها داستان واقعی از زندگی افرادی ای است که برای رهایی از این مشکل به سراغ مشاوره رفته و خانم صداقتی یکی از کارشناسان مشاوره خانواده برای خبر نگار ما اینگونه نقل می کند.
خانم م .ف که زمانی که مرکز ما رجوع کرد گفت: من بار ها می دیدم که همسرم با دیگران ارتباط دارد و من پیامک های او را می دیدم شبها تا دیر وقت با موبایل سرگرم بود و به دیگران پیامک می داد و این در حالی بود که هر بار من با او تماس می گرفتم و یا پیام می زدم به بهانه فرصت نداشتن و یا شارژ نداشتن پاسخ گو نبود و این موضوع بسیار مرا آزار می داد .
وی ادامه می دهد که هرگاه از رفتار او شکایت می کردم مدعی می شد که تو که اجتماعی نیستی اما زن، عضویت همسرش در این شبکه ها را عامل دلسرد شدن او نسبت به زندگی زناشویی شان می داند.
خانم دیگری که می گفت: هر وقت وارد صفحه شخصی همسرم می شوم و عکس ها و نوشته های دخترانی را می بینم که با شوهرم به اصطلاح «دوست» هستند.
وی افزود: هر گاه که با همسرم در خصوص این موضوع صحبت می کنیم کا به مشاجره و در گیری می کشد و همسرم هم اینگونه توجیه می کند که اکنون دیگر زمان ارتباطات است و این نوع ارتباط فقط تبادل اطلاعات است و مشکلی ندارد .
وی ادامه داد : همسرش می گوید دوست های اینترنتی در دنیای واقعی هیچ مشکلی را ایجاد نخواهد کرد اما خودش چنین اعتقادی ندارد و می گوید ممکن است همه چیز از یک تلفن و یک پیام آغاز شود.
فرد دیگری که با اظهار نارحتی از این که همسرش استاد دانشگاه است و به این بهانه مدام با دختران در تماس است و این موضوع به یک چالش در زنگی مشترک آنها تبدیل شده است.
وی ادامه می دهد مطالبی را که دختران برای همسرش می فرستند بوی از درس و بحث نمی دهد و بیشتر به یک رابطه دوستی شباهت داردو این موضوع و نوع ارتباط را نمی پسندد.
خانم ک. ج گفته است: همسرم هیچگاه برای من و بچه ها وقت ندارد و به محض اینکه از سر کار به خانه می آید مدام با گوشی و اینترنت سرگرم است و ما حتی زمانی که در کنار هم هستیم حضورمان فقط فیزیکی است و این در حالی است که در یک زندگی مشترک موفق، هر دو طرف باید بخشی از ساعات روز را در کنار یکدیگر بگذرانند و با هم به گفتگو و تبادل نظر بپردازند و از مشکلات و خوشی های زندگی و آینده صحبت کنند و این در حالی است که شبکه های مجازی این فرصت را از مردم گرفته اند و با تصاویر و عکس های سرگرم کننده تمام عمر و جوانی افراد را هدر می دهند.
*وی افزود:حضور همسرم در فضای مجازی موجب طلاق زندگی ماشد
اینها مشتی نمونه خرواراند از کسانی که زندگی شان به خاطر عضویت در شبکه های اجتماعی به بن بست رسیده است و و یقینا آخرین آنها هم نخواهند بود.
رخ دادن جرایم خانوادگی در فضای مجازی از جمله معضلاتی است که به عنوان یک تهدید باید آن را جدی گرفت؛مصطفی ضابطی کارشناس فضای مجازی معتقد است استفاده ناصحیح از شبکههای اجتماعی و عدم مدیریت خانواده ها در استفاده جوانان از این شبکه ها موجب به وجود آمدن سوءظن، طلاق و ایجاد روابط سرد و بی روح در بین زوجهای جوان شده است.
وی افزود: این در شرایطی است که در عصر حاضر جوانان و خانواده ها بسختی شرایط ازدواج را برای جوانان فراهم میکنند .
این کارشناس فضای مجازی ادامه داد :متأسفانه برخی جوانان با حضور بیش از اندازه در شبکه های مجازی فرصت جوانی خود را با استفاده از این نرمافزارها به بطالت میگذرانند.
ضابطی تصریح کرد: اولین پیامد عدم استفاده صحیح زوج های جوان از نرم افزار های ارتباط جمعی ایجاد سوءظن، شک و بدبینی بین زوجهای جوان است که دوام زندگیها را کم می کند تا جایی که گاهی این زندنگی از هم می پاشد و منجر به طلاق میشود.
وی ادامه داد : این سوءظن و بدبینی بین خانوادهها از جایی آغاز می شود که زن و شوهر به هر دلیلی برای تلفن های همراه خود رمز گزاری می کننند بدون آنکه از عواقب آن آگاهی داشته باشند .
وی افزود: متأسفانه این روزها خبرهایی میشنویم از جنایاتی که به دلیل اعتمادزدایی در فضای مجازی بین زوجین رخ میدهد.
وی اظهار داشت:تلفن های هوشمند با ایجاد یک حریم خصوصی در خانواده ها موجب دوری زن و شوهر از یکدیگر شده است حضور در گروه ها و شبکه هایی که به راحتی می تواند تمام روز فکر و ذهن افراد را خود مشغول کند .شبکههای که متأسفانه بعضا هیچگونه حد و مرزی را رعایت نمیکنند.
وی تصریح کرد قرار دادن گوشی تلفن همراه روی حالت سکوت و استفاده از کدهای امنیتی، موجب به وجود آمدن حس بی اعتمادی در زندگی مشترک است که به نوعی باعث شکایت زوجین از یکدیگر شده و دلیلی بر برای به وجود آمدن اضطراب و طلاق در زندگی ها است.
این کار شناس فضای مجازی با بیان اینکه یکی از آسیب ها ی این فضا ایجاد روابط ناسالم در بین افراد است گفت: متاسفانه افراد با شعار روشنفکری و گاهی بحث های مشاوره ای در گروه ها وارد می شوند و با یکدیگر به گفت و گو درباره مسائل می پردازند.
ضابطی افزود: ارتباطی که افراد در گروه ها بر قرار می کنند گاهی موجب می شود پرده حیا از میان برداشته شود و افراد به دلیل اینکه رابطه مستقیم ندارند راحت تر خیلی از مسائل و تصاویر را انتشار دهند.
وی ادامه داد: زمانی که پیامی منتشر می شود هر فردی با توجه به نیاز و شرایط و ذهنیت خویش از این مطلب برداشت می کند .لذا ابتدا پیام ها به صورت مثبت سپس به انحراف کشیده می شود .
مصطفی ضابطی با بیان اینکه ماهیت ایجاد شبکه های مجازی سست کردن بنیان خانوداه هاست افزود: در این میان بیشترین آسیب متوجه زنان خواهد شد چرا که معمولا زنان با هدف ازدواج و تشکیل خانواده در این ارتباط قرار می گیرند و بعضا به دلیل کم بود های عاطفی و عدم توجه خانواده ها به آنها سریع جذب افراد شیاد می شوند. و زمانی که از اهداف این افراد آگاه می شوند به شدت ضربه روحی خواهند خورد.
وی افزود:از دیگر آسیب های پنهان فضای مجازی پاسخ به نیاز تنوع طلبی افراد است که باعث برقراری ارتباط های پنهانی افراد می شود که خود نوعی خیانت به همسر نیز محسوب می شود. در نهایت پیامد تمامی این آسیب ها می تواند به خطر افتادن سلامت روان و کاهش میزان رضایت از زندگی و در نهایت به طلاق منتهی شود.
همانطور که استفاده صحیح از شبکه های مجازی می تواند فرصتی برای تبادل فرهنک، اخبار و اطلاعات افراد به یکدیگر باشد می تواند به عنوان ابزاری قوی برای جنگ نرم نیز مورد استفاده قرار گیرد و با ایجاد شک و تردید در بین خانواده ها ذهن افراد تسخیر کند و بنیان خانواده را به مرز سقوط و تباهی بکشاند چه اینکه گویی هدف از ایجاد شبکه ها های مجازی چیزی غیر از این نبوده است.