به گزارش پایگاه تحلیلی خبری پونه زار به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، چربی HDL که به نام «چربی خوب» معروف شده است برای بدن مفید است و کاهش آن در بدن میتواند نگرانکننده و خطرناک باشد. در علم پزشکی، HDLL کوتاهشده عبارت «لیپوپروتئین با چگالی بالا» است.
HDL حاوی مقدار زیادی پروتئین و کمی کلسترول و تریگلیسرید است که در کبد و رودهها ساخته میشود و وظیفه اصلی آن انتقال و عبور کلسترول از خون و بافتها و رساندن آن به کبد است. بر خلاف LDL که سبب تجمع و رسوب چربی در دیواره رگها میشود، HDL رگهای بدن را از چربیهای مضر پاکسازی میکند.
به منظور ایجاد توازن در سلولهای بدن و پاکسازی عروق، کلسترول موجود در HDL به کمک لیپوپروتئینها به رگها و بافتهای بدن منتقل میشود.
گفته میشود که سطح HDL زنان به طور طبیعی بیشتر از مردان است و مقدار آن در افرادی که اهل ورزش هستند نیز به مراتب بیشتر از افراد عادی است.
مقدار طبیعی HDL در بدن از 30 تا 80 میلیگرم در دسیلیتر است. اگر مقدار آن از 30 میلیگرم در دسیلیتر پایینتر برود، امکان بروز مشکلات قلبی افزایش مییابد.
بهتر است که سطح این چربی در زنان 50 میلیگرم در دسیلیتر یا کمی بیشتر و در مردان 45 میلیگرم در دسیلیتر باشد. البته افزایش بیش از حد این چربی در بدن خطر سکته مغزی را افزایش میدهد.
کاهش HDL در بدن خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها مثل چربی خون، دیابت، مقاوت به انسولین، انسداد و گرفتگی عروق کرونل، سکته قلبی و ایست قلبی را افزایش میدهد.
پیادهروی، فعالیت بدنی، پیروی از برنامه غذایی سالم و مغذی، داشتن سبک زندگی مناسب، دوری از دخانیات و داشتن شاخص توده بدنی مناسب میتواند سبب افزایش HDL خون شود و سلامت قلب را تضمین کند.
عوامل موثر در کاهش این چربی مفید در بدن کمتحرکی، استعمال دخانیات، عوامل ژنتیکی، افزایش تریگلیسرید خون و مصرف طولانیمدت برخی داروها همچون قرصهای ضد بارداری است.
این توضیحات فقط به عنوان یک راهنمای اولیه ارائه میشوند تا شما با مکانیسم عمل مواد شیمیایی حملشده در خون بیشتر آشنا شوید. هر گونه تفسیر دقیق نیاز به تداخل و دقت پزشک مورد نظر دارد و برای جزئیات بیشتر حتما باید به پزشک مراجعه شود.