راهنمای تفسیر آزمایش خون در خانه/«TSH»
به گزارش پایگاه تحلیلی خبری پونه زار به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، «TSH» کوتاهشده عبارت «Thyroid Stimulating Hormone» مربوط به عملکرد غده تیروئید میشود که متابولیسم، سوخت و ساز، انرژی موجود در بدن، رشد مغز و عملکرد دستگاه عصبی را تنظیم میکند و از طریق هیپوفیز در خون منتشر میشود.
وظیفه اصلی هورمون TSH در بدن تحریک غده تیروئید و انتشار هورمونهای تیروئید در خون است. مهمترین هورمونهای غده تیروئید T3 (تری یدوتیرونین) و T4 (تیروکسین) و FT4 هستند. در واقع، غده تیروئید با جذب ید هورمونسازی میکند و در زمان مناسب هورمونهای ساختهشده را به خون میفرستد.
سطح طبیعی TSH افراد بزرگسال از 0.36 تا 6.3 میکروگرم در میلی لیتر است. البته در بیشتر موارد به منظور اطمینان از نتیجه آزمایش، TSH را همراه با T3 و T4 اندازه میگیرند و در بیشتر آزمایشها این سه مورد تکمیلکننده یکدیگر هستند. البته گاهی نیز «FT4» اندازه گرفته میشود.
در کمکاری تیروئید، سطح هورمون تیروئید در بدن کاهش مییابد و سطح TSH بالا میرود و بیشتر در خون منتشر میشود. در مقابل، در پرکاری تیروئید سطح T3 و T4 در خون بالا میآید و TSH کمتری منتشر میشود.
علائم کمکاری تیروئید یبوست، افسردگی، بزرگ شدن غده تیروئید، اختلالات هورمونی، کاهش سلامتی مو، کاهش عملکرد حافظه، خستگی، افزایش وزن و چاقی است. در مقابل، کاهش وزن سریع، افزایش اشتها، افزایش فشار خون، لرزش اندامها، اختلالات هورمونی، بزرگ شدن غده تیروئید، تورم چشم و ضعف عضلانی از نشانههای پرکاری تیروئید است.
تغذیه نامناسب، کم تحرکی، کمبود ید، سابقه خانوداگی، مصرف الکل و استعمال دخانیات سبب اختلال در عملکرد غده و هورمونهای تیروئید میشود. اگر سطح TSH بدن در نوزدان و کودکان طبیعی نباشد امکان عقب ماندگی ذهنی افزایش مییابد. به همین دلیل مصرف ماهیها و غذاهای دریایی که سرشار از ید هستند در بیشتر موارد توصیه میشود.
این توضیحات فقط به عنوان یک راهنمای اولیه ارائه میشوند تا شما با مکانیسم عمل مواد شیمیایی حملشده در خون بیشتر آشنا شوید. هر گونه تفسیر دقیق نیاز به تداخل و دقت پزشک مورد نظر دارد و برای جزئیات بیشتر حتما باید به پزشک مراجعه شود.