چاپ خبــر
منابع طبیعی فریدونشهر؛

ریه تنفسی استان اصفهان، تنها راه جلوگیری از ورود ریزگردها به این استان

حافظی گفت: 40 هزار هکتار جنگل های فریدونشهر در حالی که در شاهراه ورود ریزگردها به استان اصفهان قرار گرفته اند، به عنوان وسیع ترین پوشش جنگلی استان اصفهان، نقش ریه تنفسی این استان را بازی می کنند که با توجه به آن ها می توان تا حد زیادی علاوه بر ذخیره آب، از ورود ریزگردها جلوگیری کرد.

به گزارش پایگاه تحلیلی خبری پونه زار، منابع طبیعی فریدونشهر را می توان یکی از مهمترین دارایی های شهرستان برشمرد که نه تنها برای مردم فریدونشهر، استان و کشور بلکه برای نسل های مختلف سرمایه ای ارزشمند محسوب می شود. طبیعتی که در بهار به لحاظ این که زیبایی هایش بیشتر نمایان می شود و هوای مطبوعش خیل گردشگران را به سمت خود جذب می کند، بیشتر به مخاطره می افتد.

به همین منظور مصاحبه ای با مسئول حفاظت از این میراث گرانبها ترتیب دادیم. امین حافظی، رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری فریدونشهر، به سوالات ما پاسخ می دهد.

– پونه زار: در جایگاه اداری خود، فریدونشهر را چگونه تعریف می کنید؟

– شهرستان فریدونشهر با وسعتی معادل 216 هزار هکتار، وسیع ترین شهرستان غرب استان اصفهان است که با قرار گرفتن در دامنه کوه های زاگرس و برخورداری از بیشترین میزان بارش نزولات آسمانی از طبیعت منحصر به فردی برخوردار است و با برخورداری از 40 هزار هکتار جنگل طبیعی زاگرس با گونه غالب بلوط، بزرگترین رویشگاه طبیعی جنگلی استان را داراست.

– پونه زار: فعالیت این اداره شامل چه حوزه هایی می شود؟

– حوزه فعالیت این اداره شامل مراتع، جنگل ها و آبخیزداری می شود.

– پونه زار: در سال 95 چه نقشی در حفاظت از مراتع شهرستان داشتید؟

– اداره منابع طبیعی و آبخیزداری فریدونشهر در سال 95 برای اصلاح و احیاء پوشش گیاهی مراتع در سطح 85 هکتار از مراتع روستای نهضت آباد اقدام به کپه کاری کرده است. انعقاد 16 فقره تفاهم نامه حفاظت مشارکتی در سطح 11739 هکتار از طرح های مرتع داری به منظور جلب مشارکت بهره برداران، یک فقره واگذاری طرح مرتع داری به مساحت 373 هکتار و تبدیل دیم زارهای کم بازده با کاشت بذر یونجه در سطح 59 هکتار در جهت اصلاح پوشش گیاهی و افزایش توان تولید مراتع را می توان دیگر اقدامات این اداره در حوزه مرتع برشمرد.

– پونه زار: در سال گذشته خطری که در حوزه مرتع احساس شد و نگرانی مردم را در پی داشت، چرای بیش از حد دام بود. برای جلوگیری از این موضوع در سال 96 چه تدبیری اندیشیده اید؟

– نبود تعادل بین دام و مرتع در فریدونشهر به شدت بحرانی است و ما تلاش می کنیم با اجرای دقیق تر طرح کنترل کوچ و مدیریت چرا آن را برقرار کنیم. هم اکنون 5618 نفر به طور مستقیم و غیر مستقیم بهره بردار مراتع قریدونشهر هستند و در حالی که مجوز چرای 123903 رأس دام به مرتع داران واگذار شده است، تعداد دام شمارش شده در شهرستان تنها 154000 رأس بوده است.

– پونه زار: یکی از دغدغه های حفاظت از مراتع، کوچ به هنگام عشایر و چرای به موقع و به اندازه دام است، برای این منظور چه اقدامی انجام شده است؟

– ما در فصل زمستان در قالب گروهی از همکاران به محل قشلاق عشایر بختیاری فریدونشهر در شهرهای مختلف استان خوزستان از جمله دزفول و شهرک های اطراف آن، لالی، سردشت، مسجد سلیمان و غیره سفر کردیم و تقویم کوچ را در اختیارشان قرار دادیم و تأکید کردیم دام عشایر در کوچ بهاره نباید پیش از ماه خرداد وارد شهرستان فریدونشهر شوند.

همچنین در بهار سال گذشته از ابتدای فروردین تا 25 اردیبهشت ماه با به کارگیری موقت 540 نفر روز، پاسگاه های کنترل کوچ را در مسیر کوچ عشایر و ایلراه ها مستقر کردیم.

– پونه زار: جنگل های فریدونشهر که از آن به عنوان بزرگترین پوشش جنگلی استان نام بردید از چه اهمیتی برخوردارند؟

– 40 هزار هکتار جنگل های فریدونشهر توان جذب 276000 تن کربن و 1012000 تن دی اکسید کرین در سال را دارند و در حالی که در شاهراه ورود ریزگردها به استان اصفهان قرار گرفته اند، به عنوان وسیع ترین پوشش جنگلی استان اصفهان، نقش ریه تنفسی این استان، را بازی می کنند که با توجه به آن ها می توان تا حد زیادی علاوه بر ذخیره آب، از ورود ریزگردها جلوگیری کرد.

– پونه زاز: در سال های اخیر با پی بردن به اهمیت جنگل های زاگرس، طرح صیانت از این جنگل ها رقم خورد. در این رابطه چه اقداماتی در سال 95 انجام شده است؟

– مهمترین اقدام انجام شده در طرح صیانت از جنگل های زاگرس تأمین درآمد جنگل نشینان از طریق بهره برداری از محصولات فرعی جنگل به منظور جلب مشارکت ایشان در حفاظت از جنگل ها بوده که شامل برداشت 440 تن گیاه باارزش کرفس در روستاهای کلوسه، وستگان، مصیر، کاهگانک و کاهگان علیا و سفلی در مساحتی 3348 هکتاری بوده است.

همچنین بدین منظور غنی سازی 25 هکتار جنگل روستای چالچرانه با بذر بلوط، توزیع رایگان 70 دستگاه آبگرمکن خورشیدی، 150 کپسول گاز و 150 تنور با سوخت گاز و توزیع یارانه ای شش هزار سیلندر گاز مایع بین جنگل نشینان در قالب طرح جایگزینی سوخت های فصیلی با هدف کاهش برداشت از پوشش جنگلی و مبارزه با گیاه انکلی داروش در سطح 105 هکتار از ذخیره گاه جنگلی پشندگان را می توان نام برد.

کرفس، موسیر، سماق، محلب و گزانگبین باارزش ترین گونه های خودرو گیاهی در منابع طبیعی فریدونشهر است که هم اکنون زمینه اشتغال 40 هزار نفر روز را در سال فراهم کرده است که این رقم معادل اشتغال زایی 138 نفر است.

– پونه زار: در سال های اخیر با تغییر اقلیم، شاهد بارش باران به جای برف هستیم که این به معنای از دست رفتن بیشتر بارش های شهرستان به صورت روان آب است و این مسئله ذهن ها را متوچه آبخیزداری می کند. برای این موضوع چه تدبیری اندیشیده اید؟

– به دلیل پتانسیل بالای کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان، جلوگیری از مشکلات روان آب های سطحی و تخریب بالای منابع طبیعی آبخیزداری در فریدونشهر اهمیت به سزایی دارد. تاکنون در 80 درصد از مساحت شهرستان مطالعات آبخیزداری انجام شده است که در نتیجه آن ها طرح های جدید آبخیزداری با پیگیری های ویژه فرمانداری، در سال 96 کلید خواهد خورد.

– پونه زار: در سال 95 خبرهای زیادی در رابطه با حریق منابع طبیعی منتشر شد، در این رابطه هم توضیحی بفرمایید؟

– در سال زراعی جاری فریدونشهر در کنار سمیرم، چادگان، بوئین میاندشت، فریدن و خوانسار جزء شهرستان های بحران حریق بودند. ما برای مقابله با این مورد نقشه بحرانی حریق و به دنبال آن طرح پیشگیری و اطفاء حریق در شهرستان را تهیه کردیم که می توان گفت 80 درصد از شهرستان جزء مناطق بحرانی حریق هستند.

در نتیجه این اقدامات در عبارت آماری در 10 سال گذشته 26.84 درصد از حریق های استان به شهرستان فریدونشهر اختصاص داشت اما امسال توانستیم با اقدامات پیشگیرانه و تدابیر اطفاء سریع حریق این رقم را به 14.1 درصد کاهش دهیم.

– پونه زار: یگان حفاظت و بخش حقوقی اداره منابع طبیعی و آبخیزداری فریدونشهر چه میزان در حفاظت از منابع طبیعی این شهرستان در سال 95 نقش آفرین بوده است؟

– تثبیت مالکیت دولت در اراضی ملی از مهمترین اقدامات بخش حقوقی بود که در نتیجه آن تا پایان سال 95 سند قریب چهار هزار هکتار از اراضی ملی را گرفتیم.

همچنین در حالی که در سه سال گذشته میانگین تشکیل پرونده ها در سال تنها 60 فقره بود، یگان حفاظت در سال 95 جمعا 231 پرونده تخلف منابع طبیعی تشکیل داد که این پرونده ها شامل 40 فقره تخریب و تصرف به مجموع مساحت 95 هکتار، 18 فقره بوته کنی به میزان 3229 کیلوگرم کرفس و موسیر و 170 فقره تخلف دام به تعداد 31031 رأس تشکیل و به محاکم قضایی ارسال شده است.

حفاظت از عرصه های منابع طبیعی شهرستان بدون مشارکت مردم و بهره برداران و همکاری دستگاه های سیاسی، قضایی و انتظامی محقق نخواهد شد لذا از مردم تقاضا داریم در این جهت ما را یاری دهند.

 

انتهای پیام/

  1. ریزگردهایی که کشور ما باهاشون مواجه شده از جنس آلاینده های صنعتی و کربن دی اکسید نیست که جنگل های فریدونشهر بخواد باهاشون مبارزه کنه.جنگلهای آمازونم که تو ایران باشه وقتی گرد و غبار ناشی از خشکسالی از کشور عراق وارد بشه کاریش نمیشه کرد.بله درختا هوا رو تصفیه میکنن اما این گرد و غبارها که از جنس خاک بیابون هستن رو نه.

Go to TOP