چاپ خبــر

اقامت، ساماندهی و عرضه اقتصادی محصولات، حلقه گمشده صنعت گردشگری در فریدونشهر

بسیاری از نقاط کشور به دنبال جذب گردشگر به منظور توسعه منطقه، جذب سرمایه و اشتغال زایی هستند. اکنون چرا فریدونشهری که هر هفته پذیرای این حجم از گردشگر است، نتوانسته گردشگری خود را به صنعتی سودآور مبدل کند؟

سایت تحلیلی خبری پونه زار/احسان جدیدی: شهرستان فریدونشهر با بهره گیری از مواهب خدادادی و طبیعت بکر کوهستانی به عنوان مرتفع ترین شهر کشور، یکی از مقاصد مهم گردشگران طبیعت از سراسر کشور است. در فصل زمستان، طبیعت برفی و پیست اسکی هر هفته هزاران نفر از گردشگران را به سمت خود می کشاند و در فصل بهار، کوهستان سرسبز و جذاب با وجود انواع گیاهان و پرندگان متنوع، چشمه سارها و آبشارها و در فصل تابستان خنکای هوای پاک فریدونشهر، نظر گردشگران را به خود جلب می کند.

TandisBarfi002

 

برای تقریب به ذهن تعداد گردشگران این شهرستان همین بس که سال گذشته تنها ظرف سه روز تعطیلات عید سعید فطر نزدیک به 100 هزار گردشگر وارد شهرستان شدند. اما سوالی که مطرح می شود این است که این گردشگری چقدر سرمایه و اشتغال زایی برای شهرستان به همراه داشته است و آیا می توان از این گردشگری به «صنعت گردشگری» تعبیر کرد؟

آیا گردشگری فریدونشهر، صنعت است؟

می توان رونق گردشگری در شهرستان فریدونشهر را حدودا به 15 سال اخیر نسبت داد. با نگاهی به این 15 سال ماحصل گردشگری برای شهرستان را می توان در افزایش فروش اغذیه فروشی ها، محصولات بومی و مقدار بسیار ناچیزی هم درآمدزایی از دریافت حق ورودی پارک سراب و پیست اسکی برشمرد که بدون شک این میزان سرمایه را نمی توان صنعت گردشگری خواند. علاوه بر این، این میزان جذب سرمایه در برابر آنچه شهرستان برای گردشگران هزینه می کند بسیار ناچیز است؛ هزینه هایی چون از بین بردن و آلوده کردن طبیعت و آسیب زدن به پوشش گیاهی و جانوری آن.

Bonekamar006

بسیاری از نقاط کشور با بازسازی جاذبه های تاریخی خود، معرفی نقاط مستعد گردشگری و ساخت جاذبه های جدید، با انجام تبلیغات وسیع به دنبال جذب گردشگر به منظور توسعه منطقه، جذب سرمایه و اشتغال زایی هستند. اکنون چرا فریدونشهری که هر هفته پذیرای این حجم از گردشگر است، نتوانسته گردشگری خود را به صنعتی سودآور مبدل کند؟

شاید بتوان روی این مطلب پافشاری کرد که نبود سه عامل موجب عدم بهره وری از گردشگری شهرستان شده است.

اول: اقامت

از آن جا که فریدونشهر از وجود هتل بی بهره است و حتی تا سال گذشته از داشتن مهمانسرایی با حداقل امکانات نیز محروم بود، مسافران ترجیح می دادند سفر خود را یک روزه برنامه ریزی کرده و برای اقامت شبانه یا به شهرستان های همجوار بروند و یا به مبدا خود بازگردند.

یا این که ترجیح می دادند شب را در چادر بمانند. البته چند بنگاه گردشگری غیربومی با بهره گیری از ویژگی های بومی شهرستان همچون چادرهای عشایری، تورهای بوم گردی برگزار کرده و توانسته اند با اقامت دادن گردشگران در این سیاه چادرها، درآمد خوبی کسب کنند که البته این درآمد مستقیما به خارج از شهرستان منتقل می شود.

بخش اعظمی از فرمول درآمدزایی از صنعت گردشگری به درآمد از اقامت گردشگران برمی گردد. در سال جاری با احداث ویلاهای پارک سراب و افتتاح مهمانسرای شهرداری، قدمی در این مورد برداشته شد. اما اقامت گردشگران با رویکرد بوم گردی در سیاه چادرها، سوئیت ها و منازل و خانه باغ های سطح شهرستان می تواند نقش مهمی در جذب سرمایه از گردشگری ایفا کند.

گفتنی است با خیز شهرداری فریدونشهر برای ساخت اولین هتل شهرستان و برنامه ریزی های فرماندار به منظور ساماندهی اقامت مسافران در خانه باغ ها، این مساله تا حد زیادی مرتفع خواهد شد.

Mosafer017

دوم: ساماندهی

گردشگران با ورود به طبیعت در اثر بی توجهی یا سودجویی موجب آسیب رساندن به طبیعت و پراکندن زباله در آن می شود. این مسائل سوای بی توجهی گاه و بیگاه مسافران به فرهنگ خاص شهرستان، باعث از بین بردن نعمت طبیعت فریدونشهر می شود. لذا باید همچون دیگر نقاط گردشگری کشور و جهان از جمله گلستان کوه خوانسار بابت التیام این لطمات، حق ورودی مسافران به طبیعت شهرستان با درنظر گرفتن تدابیر لازم اخذ شود.

سوم: فروش ارزش افزوده

هرچند تعدادی از فروشگاه های سطح شهرستان توانسته اند با فروش محصولات بومی همچون عسل، مواد لبنی و این قبیل به کسب درآمد از مسافران بپردازند، اما آن چه می تواند باعث تکان دادن اقتصاد شهرستان شود، کاشت و برداشت اصولی، بسته بندی و عرضه عمده گیاهان دارویی است.

مطالعات محققان نشان داده است شرایط خاص جغرافیایی این شهرستان، موقعیت مساعدی را برای کشت گیاهان باارزش دارویی فراهم آورده است. اما طی سال های گذشته تقریبا هیچ اتفاق خاصی در این رابطه در شهرستان نیافتاده است جز اینکه جلوگیری ساکنان بخش پشتکوه فریدونشهر از قاچاق این گیاه و فروش آن، درآمد خوبی را نصیب آن ها کرده است.

بی شک با برگزاری همایش نقش گیاهان دارویی در اقتصاد مقاومتی در آینده ای نزدیک در دانشگاه پیام نور فریدونشهر و بررسی ابعاد مختلف بهره برداری از این گیاهان می تواند اطلاعات خوبی را برای آن چه صنعت گردشگری فریدونشهر به آن نیاز دارد فراهم کند.
FereydunshahrKooh006

  1. بن کمری گفت:

    ما خراب غم و خم‌خانه ز می آباد است
    ناصح از باده سخن کن که نصیحت باد است

    گوش اگر گوش تو و ناله اگر ناله من
    آنچه البته به جائی نرسد فریاد است

    هر که یغما شنود ناله‌ی گرمم گوید
    آهن سرد چه کوبی دلش از فولاد است
    مسؤلین استان وشهرستان نسبت به درخواست ها و نصایح دیگران بی توجه و بی اعتناهستندو یا عمداً نمی خواهند آنها را بشنوند و بپذیرند،بنابراین با زور و داد و فریاد هم نمی توان به آنها فهماند .

Go to TOP